Указ Ердогана: Собор Святої Софії в Стамбулі став мечеттю

Президент Туреччини Реджеп Ердоган підписав указ, згідно з яким собор Святої Софії в Стамбулі отримав статус мечеті

Фотографію указу опубліковано в офіційному Twitter глави держави.

Указ також передбачає передачу Святої Софії у власність Управління у релігійних справах Туреччини - тобто собор буде відкритий як мечеть.

Незадовго до цього Держрада Туреччини скасувала рішення Ради міністрів 1934 року про перетворення собору Святої Софії в Стамбулі з мечеті на музей.

Верховний суд Туреччини ухвалив, що президент країни Реджеп Тайіп Ердоган може змінити статус собору Святої Софії, який мав статус державного музею, підписавши відповідний указ.

Суперечки навколо статусу собору Святої Софії в Стамбулі вкотре виникли після того, як 29 травня, в чергову річницю падіння Константинополя, там відбулося читання Корану.

Через тиждень Ердоган доручив вивчити можливість перетворення Софії на мечеть. Пізніше міністр юстиції Абдулхаміт Гюль висловився за те, щоб собор знову став мечеттю, на користь цього висловився і міністр закордонних справ Мевлют Чавушоглу.

Вселенський патріарх Варфоломій сказав, що шокований заявами президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана про перетворення собору Святої Софії на мечеть.

У свою чергу вірменський патріарх Туреччини Саак II запропонував, щоб собор Святої Софії став місцем молитви як для християн, так і для мусульман.

Проти перетворення Софії на мечеть висловлювалися представники православних церков і високопоставлені дипломати.

Собор Святої Софії було зведено в VI столітті і протягом дев’яти століть він слугував християнським храмом до османського завоювання Константинополя в 1453 році.

З 1985 року собор включений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb