Столицю Греції захлиснули масові протести проти закону про демонстрації

У столиці Греції Афінах тисячі людей влаштували масштабну акцію протесту проти нового закону про демонстрації

Як повідомляє DW, в центрі Афін біля будівлі парламенту Греції зібралося близько 10 тисяч осіб. Деякі з них тримали в руках банери з написом "Руки геть від демонстрацій".

При цьому почалися мирно протести кілька разів переростали у вуличні заворушення. Очевидці повідомляють про те, що деякі з демонстрантів почали закидати поліцію фальшфейєрами і різними предметами.

Поліцейські відповіли сльозогінним газом і шумовими гранатами.

До масових виступів проти положень нового документа закликали профспілки, пов'язані з Комуністичною партією Греції, а також Коаліцією радикальних лівих сил (СІРІЗА), яку очолює колишній прем'єр-міністр країни Алексіс Ципрас.

Відповідно до нового закону про демонстрації, прокуратура Греції має право заборонити вже заплановану масову акцію в разі, якщо побачить в ній загрозу вуличних заворушень.

Крім того, для проведення будь-якої демонстрації необхідно буде подати заявку, а організаторам - взяти на себе зобов'язання забезпечити мирний характер заходу. В іншому випадку їх можна буде притягнути до відповідальності.

Читайте також: У Белграді протестувальники штурмували парламент через поновлення карантину

На думку консервативного прем'єр-міністра Греції Кіріакоса Міцотакіса, підготовлений закон про демонстрації служить громадської безпеки. 

З великою часткою ймовірності закон буде прийнятий в найближчі години, оскільки правляча партія Нова демократія має необхідну для цього більшість голосів у парламенті.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb