У Львові поновили виставку графіки першої половини ХХ століття

У Львівському історичному музеї поновили можливість відвідати виставку з його збірки “Графіка львівських митців ХХ століття, 1900-1960рр.”, яка з відомих причин кілька місяців була зачинена

Мова про близько ста творів восьми різнопланових художників, які жили в місті Лева в окреслений період і це місто оспівували:  Стефанія Гебус-Баранецька, Олена Кульчицька, Ярослава Музика, Марія Гутова, Людвіг Тирович, Ванда Коженьовська та Юзефа Кратохвиля – Відимська.

"Наш фонд графіки налічує 17,5 тисяч творів, але хотілося вибрати митців різних національностей з різними стилями творчості і різним світоглядом, яких проте об’єднував не тільки великий талант і вибраний часовий відрізок, а й велика любов саме до Львова, - коментує для Еспресо ініціатор події, головний хранитель Львівського історичного музею Світлана Хавалко. - Приміром, вірменин за походженням Людвіг Тирович залишив нам у спадок львівську атмосферу 30-х років. Сьогодні ніби архітектура така ж, але вже все інакше. Українку Стефанію Гебус-Баранецьку, окрім того, що ми виставили зо два десятки її дереворитів з відомого циклу «Гуцульські мотиви», презентуємо у формат експозиції і як прекрасного майстра екслібрису.  Знана у Європі полька Юзефа Кратохвиля – Відимська інтригує жанровими сценами з життя Львова. Назагал виставка вийшла дуже легка і настроєва – якраз те, що у нинішніх реаліях людям справді бракує".

До слова, експозицію склали не лише творчі роботи  митців, а й архівні документи та робочі інструменти графіків - дерев’яні кліше, різці тощо.

Ярина Коваль

Фото з архіву Світлани Хавалко