Влада Сербії передумала запроваджувати комендантську годину після протестів: натомість обмежать масові зібрання

Сербія відмовилася від ідеї вводити комендантську годину після масштабних протестів проти карантинних обмежень в Белграді та інших містах країни

Як повідомляє BBC, прем'єр-міністр Ана Брнабік сказала, що замість комендантської години, яку раніше збиралися ввести, влада заборонить масові зібрання понад 10 осіб.

Видання пише, що таким чином в поліції може бути більше підстав для розгону подальших акцій протесту. Магазини, паби, клуби, ресторани та інші заклади в Белграді будуть працювати до 21:00 за місцевим часом, майданчики на відкритому повітрі - до 23:00.

"Локдаун був би найбільш ефективним заходом... але натомість ми зважилися на такий проміжний крок", - заявила прем'єр і додала, що не розуміє, чому почалися акції протесту.

Увечері 7 липня в столиці Сербії Белграді спалахнули протести через жорсткість карантину на тлі зростання захворюваності COVID-19. Протести відзначились заворушеннями, бійками з поліцією і вимогами відставки президента Александара Вучича.

Карантинні обмеження в Сербії були скасовані ще в червні. Критики президента Вучича вважають, що обмеження були зняті занадто рано і були продиктовані бажанням президента провести 21 червня парламентські вибори, які завершилися перемогою його партії.

Незабаром після виборів епідеміологічна ситуація в країні почала різко погіршуватися. ЗМІ повідомляють про лікарні, переповнені пацієнтами з COVID-19, а 7 липня було зафіксовано 13 смертей, що стало абсолютним рекордом в країні з початку пандемії.

Того ж дня Вучич оголосив про введення в сербській столиці комендантської години.

За даними Університету Джона Хопкінса , в Сербії станом на 10 липня зафіксовано 17 342 випадки коронавірусу. Від COVID-19 в країні померли 352 людини, 13 651 - одужали.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb