Оприлюднено розсекречені документи КДБ про жорстку цензуру після придушення бунту 1972 року в Дніпродзержинську. Тисячами вилучалися листи, перехоплювалися радіосигнали і фото, вистежувалися "підбурювачі"

На авторському Telegram-каналі KGB files українського історика Едуарда Андрющенка з'явилися більше не таємні матеріали з архівів радянського Комітету Державної Безпеки, присвячені недопущенню поширення правди про криваві події 25 червня 1972 року у місті Кам'янське (тоді Дніпродзержинськ) Дніпропетровської області

Про це розповідає Еспресо.TV.

Того дня в міліцейському автозаку трагічно загинули місцеві мешканці Сергій Куропяткін, Валентин Лапін та Петро Майоренко. У відповідь розлючений натовп зібрався на стихійний мітинг біля міськкому партії. Кілька сот осіб жбурляли в будівлю каміння, а потім перемістилися до міського відділення міліції, де продовжили названі дії. Втихомирювати їх, як зазначав очільник КДБ УРСР Віталій Федорчук в доповідних на ім'я першого секретаря ЦК КПУ Володимира Щербицького, довелося за допомогою пострілів в повітря й сльозогінного газу. Було затримано 72 особи, з них 27 було засуджено за статтею "злісне хуліганство", а 45 - за "дрібне хуліганство".

Але для КДБ було важливим не допустити розповсюдження інформації як про саму подію, так і про її достовірні подробиці.

У зв'язку з цим було розпочато низку спецслужбістських "заходів".

Насамперед, до Дніпродзержинська прибули 19 співробітників КДБ із сусідніх областей, які зайнялися контролем телефонних перемовин і телеграм. Також перевірялися усі листи, що йшли через пошту. "Небезпечні" з них наприкінці червня - на початку липня 1972 року конфісковувалося. Згідно з доповідями Федорчука, щодня це було близько півтисячі - тисячі листів, а то й більше.

Додатково з Києва прибула група радіоперехоплення, що вистежувала схильних до критики влади радіоаматорів.

Інтерес для "органів" становили й світлини з місця подій.

Силами постійної агентури та "довірених осіб", робота яких була переведена в посилений режим, у трудових колективах підприємств міста виявлялися ті, хто наважувався вголос висловлювати свою версію подій чи схвально відгукуватися про учасників заворушення.

Усі наведені фрагменти копій документів клікабельні. Натисніть щоб збільшити

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb