Перший за час незалежності у Львові кіноклуб повністю відновлює роботу

Французьке "Нове життя" придалося для того якнайкраще

Після карантину нарешті відновив роботу перший за час незалежності львівський кіноклуб  – кіноклуб Олега Яськіва, заснований ще на зламі 97-98-го років, про це повідомляє Еспресо.Захід.

Французькою стрічкою режисера Жана Марка Брондоло "Нове життя", показ якої відбудеться завтрашнього вечора (14 липня) у традиційній за останніх вісім років локації – кав’ярні-галереї "Штука"– кіноклуб хоче не стільки здивувати, скільки зворушити кожного, нагадавши про щось важливіше за COVІD -19.

Як розповів Еспресо.Захід організатор кіноклубу, засновник та редактор сайту "Простір кіно"  Олег Яськів, збираючи зацікавлених на перегляди раз, а то й два  на тиждень, за час існування його майданчика для кінолюбителів, він запропонував для перегляду та обговорення понад тисячу стрічок, кожна з яких є справжньою перлиною, хоч і не завжди належно оціненою.

"Мене не цікавлять попсові, комерційні фільми, як і ті, які (хоч і зі схвальною критикою та нагородами за те чи інше), але порожні. Головний критерій відбору – це посили стрічки, її якість, а також виключно мій особистий смак, який за ці десятиліття сформувався не на порожньому місці. Для того, щоби знайти один вартісний фільм (а фестивальні нагороди далеко не завжди – показник), я переглядаю подекуди 10-20 різних стрічок. Це як відшуковування замулених нерозкритих перлин, які потім охоче дарую людям", - ділиться думками Олег Яськів.

Варте уваги, за понад 20 років існування клубу показ тієї чи іншої стрічки практично не повторювався. Як і те, що йдеться не тільки про місце перегляду якісного кіно,  а й про україномовний майданчик, на якому люди знайомляться, обговорюють побачене, знаходять друзів і навіть своє єдине кохання. Кіноклуби різного штибу у місті Лева успішно виникали і успішно розчинялися, але такий наразі – єдиний.

"У житті мого кіноклубу є ще один момент, який для мене дуже важливий. Це що я сам можу сказати людям про запропонований їм для перегляду фільм. Сказати так, аби їм було цікаво. Щоби воно резонувало з настроєм, погодою, парадигмами сучасного життя. І щоб навіть у тих, хто фільм не побачить,  після прочитання тексту (а до кожного перегляду я пишу відповідний текст) душа не спала. І це – справжній виклик для мене", - акцентує Олег Яськів.

Зауважимо, Олег Яськів – як фахівець з кіно – викладає його історію, особливості та нюанси в Українському католицькому університеті. А також те, що два роки тому у видавництві "Фоліо"вийшла понад 500-сторінкова книжка його есеїв "Вечір з кіно", де автор в дуже оригінальний спосіб розповідає про стрічки майже двохсот режисерів різних континентів та періодів історії кіно. І це не переказ сюжетів та нюансів, це власний філософський погляд не лише на кіно, а  й на світ навколо. Як зауважили в анотації до книги видавці, в Україні така спроба зроблена вперше.