Рада виділила 2,3 млрд грн на погашення боргів "Південмашу"

Верховна Рада ухвалила за основу і в цілому проєкт закону №3697 про внесення змін до закону "Про державний бюджет України на 2020 рік" щодо додаткових заходів з фінансового оздоровлення "Виробничого об'єднання Південний машинобудівний завод ім. Макарова"

Про це повідомляє ЕспресоTV.

Проєкт закону підтримали 324 народних депутата.

Закон передбачає додатково виділити з державного бюджету 2,32 млрд грн Державному космічному агентству на поповнення статутного капіталу "Південмашу" для погашення заборгованості по виплаті зарплат, єдиного соціального внеску, окремих податків перед державою, а також погашення заборгованості перед державою за кредитом, залученим в 2004 у компанії Colvis Finance Limited (Великобританія) під державну гарантію.

При цьому для підприємства встановлено розстрочку на 10 років з погашення заборгованості перед державою з початком виплат з 2025 року.

Законопроєкт також пропонує списати борг "Південмашу" з відрахування частини чистого прибутку (доходу) до держбюджету за 2019 рік, а також штрафні санкції та пеню за прострочення погашення перед державою боргу перед британською Сolvis Finance Limited.

Зокрема, на погашення британського кредиту пропонується виділити 1,98 млн грн, на погашення боргу з виплати зарплат - 210 млн грн, боргу за ЄСВ - 90 млн грн, боргу з виплати у держбюджет частини чистого прибутку за 2019 рік - 35,65 млн грн, авансових платежів у бюджет - 6,41 млн грн.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроєкту, заборгованість по заробітній платі на підприємстві перевищила шість місяців і становить 157 млн грн, а з урахуванням платежів до бюджету та соціальних фондів - 244,6 млн грн. Крім того, за рішенням суду з "Південмашу" було стягнуто податковий борг по ЄСВ в сумі 90 млн грн.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb

Источник: https://biz.censor.net.ua/n3207988