У Коломиї відкрили мурал, присвячений Чорноволу

У Коломиї створили мурал, присвячений В’ячеславу Чорноволу. Малюнок відтворював художник зі Львова, а розмістили його на стіні будівлі департаменту соціальної політики в центрі міста

Про це журналістці "Еспресо-Захід" повідомив голова Молодіжної ради Коломийської ОТГ Олег Вишиванюк. 

"Ідея щодо муралу виникла в мене ще на початку червня. Я хотів зобразити певну історичну постать у сучасному, нетиповому стилі. Спершу ми довго працювали над дозволами, надіслали ескіз майбутнього муралу в Facebook і паралельно шукали художника, який зміг би це все реалізувати", – розповів Олег Вишиванюк.

Спершу мурал планували зобразити на стіні будівлі на вул.Чороновола 49, де розташований офіс однієї з політичних сил. Проте через певні проблеми в останній момент вирішили намалювати мурал на будівлі департаменту соціальної політики, що на початку вулиці Чорновола в Коломиї, навпроти крамниці "Книжкова хата". 

Щодо фінансування, то його вдалося знайти швидко, – каже Олег Вишиванюк. До ініціативи Молодіжної ради долучилися місцеві громадські організації "Над системою" та "Фонд пам’яті Андрія Федчука".

Автор малюнку – відомий митець Юрій Журавель. Ініціатори проекту звернулися до нього ще перед стартом проєкту, і художник дав дозвіл на використання своєї роботи. Відтак Андрій Буняк зі Львова днями взявся відтворювати портрет на стіні. Робота тривала від 11 до 13 липня.

Створений мурал спричинив неоднозначну реакцію: від схвальних відгуків містян і користувачів соцмереж до відвертого несприйняття. Зокрема, художник з Івано-Франківська Володимир Мулик прокоментував цю роботу доволі категорично: "В Коломиї намазюкали якийсь страшний мурал й сказали, що то В'ячеслав Чорновіл. Здерли малюнок з шаржу Юрій Журавель. Але навіть вкрасти достойно не змогли".

У коментарі до допису Юрій Журавель поправив художника, наголосивши, що його роботу не крали, а попросили дозволу на використання, "з обіцянкою, що відтворять один в один". "Тепер я вкотре себе ніяково відчуваю", – додав Журавель.

Ескіз муралу з малюнком Юрія Журавля. 

Олег Вишиванюк натомість на своїй facebook-сторінці зауважив,  що був готовий до критичних зауважень і навіть до вилитого на їхню команду бруду, оскільки "від таких людей нікуди не втечеш і вони будуть завжди".

"Ідея самого проєкту полягає в нетиповому, сучасному зображенні відомої історичної постаті. Ми зобразили В’ячеслава усміхненим і життєрадісним, який викликає таку саму посмішку у людей і разом з тим розуміння того, якого Патріота втратила наша нація. Насправді ж, вже у процесі створення муралу я бачив, хто як реагує. Молодь робила знимки, знімала на відео, висловлювала своє захоплення і дякувала за таку ініціативу. Підходили люди й старшого віку, яким також сподобався стиль малюнку. Дехто підходив і пропонував зміни у зображенні, і ми з радістю коригували деякі частини. Ми творили мурал саме для таких людей, які не керуються шаблонами, які готові також щось робити для свого міста", – пояснив він, побажавши всім миру й добра та подякувавши тим, хто підтримав ініціативу.

Довідково.

В'ячеслав Чорновіл (1937-1999) – український політик, публіцист, літературний критик, політичний в'язень СРСР. Провідник українського національно-демократичного визвольного руху кінця 1980-х – початку 1990-х років; Герой України (2000, посмертно). Лауреат Міжнародної журналістської премії імені Ніколаса Томаліна (1975).
Чорновіл був ініціатором проголошення Декларації про державний суверенітет України 16 липня 1990 року й Акта проголошення Незалежності України 24 серпня 1991 року.

Разом із іншими видатними діячами започаткував в Україні національно-визвольний рух шістдесятників і дисидентів. Засновник та головний редактор підпільного українського часопису "Український вісник". Член Української Гельсінської групи. Один з ініціаторів створення Української гельсінської спілки. Кілька разів ув'язнений за "антирадянську пропаганду". Перебував у мордовських таборах суворого режиму і на засланні – сумарно пробув у неволі 17 років. У 1990-1992 рр. – голова Львівської обласної ради. Народний депутат України з березня 1990 р.

Кандидат у Президенти України на виборах 1991 року, з 1992-го й до смерті – голова Народного Руху України. З 1995 року – член української делегації в Парламентській Асамблеї Ради Європи.

Загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі на шосе під Борисполем. Найімовірніше, Чорновола "прибрали" як небезпечного конкурента на майбутніх президентських виборах. Похований у Києві на Байковому кладовищі на центральній алеї. 

Фото: facebook.com/vyshyvanyuk