У Києві в музеї Ханенків представили повернуту зі США картину Гудро

У Києві в Національному музеї мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків 14 липня презентували повернену до України зі США картину П’єра Гудро "Коханці або Блудний син з повією"

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Процес повернення був довгим, і я вдячний нашим американським партнерам за співпрацю. Хочу подякувати також Міністерству закордонних справ, Службі зовнішньої розвідки України, Національній поліції, Посольству США, усім тим, хто долучився до того, щоб цей твір повернувся в рідні стіни. Сподіваюся, це один з маленьких кроків до повернення цінностей до України", - сказав під час презентації міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко.

Генеральний директор музею Катерина Чуєва повідомила, що картина повернулася до Києва у березні цього року і це вже третя спроба презентувати її в стінах музею через те, що призначена дата - 17 березня - потрапила на початок карантину. Вона назвала повернення в Україну шедевру французького живопису ХVIII століття унікальною подією, адже ця картина була втрачена Україною під час Другої світової війни і тривалий час музей, а також відповідні державні інституції докладали зусиль щодо розшуку цього та інших творів.

Начальник департаменту міжнародного поліцейського співробітництва Національної поліції України Василь Неволя розповів, що вони отримали інформацію про картину ще в листопаді 2013 року від колег з ФБР, і з того часу почалася співпраця з повернення картини.

"Не так часто трапляється нагода бути присутнім при такому чудовому завершенні всіх наших зусиль, коли картина повертається до музею. Я щиро дякую нашим колегам з Федерального бюро розслідувань, це була високопрофесійна, відповідальна, завжди спрямована на взаємну підтримку співпраця. Ми й надалі будемо разом працювати, у нас є ще кілька цікавих ситуацій, і я сподіваюся, що ми будемо відзначати ще багато схожих подій", - зазначив Неволя.

Цей твір було вилучено з колекції музею в 1943 році під час окупації. У січні 2013 року аукціонний дім "Дойл" заявив до продажу картину П’єра Гудро "Закоханий погляд". Попри змінену назву музейні науковці одразу впізнали у ній розшукуваний твір, і продаж було вчасно заблоковано.

За інформацією аукціонного дому "Дойл", у повоєнні роки ця картина вперше з’явилася в анонімній приватній колекції в Лондоні, з 1953-го вона перебувала у власника зі штату Массачусетс, а станом на 2013 рік належала арт-дилеру в Нью-Йорка, який і заявив її до продажу на аукціоні.

У квітні 2014 року науковцям музею Ханенків вдалося безпосередньо оглянути твір у Нью-Йорку, провести остаточну експертизу та домогтися початку судового розслідування. Зрештою, справу, що тривала 5 років, було завершено на користь музею Ханенків завдяки беззаперечним свідченням документів з музейного архіву.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb.