У Львові знову зазвучать шлягери 30-х - твори композитора Богдана Весоловського

У середу, 15 липня, в рамках проекту "Музика з вікна" меморіальний музей Станіслава Людкевича у Львові запрезентує яскраву програму "Історія кохання Богдана Весоловського в піснях" від гурту "Бонді" у складі актрис Першого українського театру Лесі Шкап'як та Олени Крилової

Про це повідомляє Еспресо.TV.

Йдеться про життя музичної легенди Львова 30-х років ХХ століття, короля української танцювальної музики, творця перших українських танго і фокстротів, композитора, який після табору для переміщених осіб 1949 року емігрував до Канади і чиє ім'я з відомих політичних причин було заборонене аж до кінця 80-х (однак чиї пісні завжди співалися вдома - зокрема в Галичині - попри те, що авторство їх не афішувалося). А точніше - про його душевні прив'язаності, зокрема до Ірени Яросевич, яка стала не лише його першим коханням, а й першою виконавицею його пісень.

З Іреною Яросевич (яка в перспективі взяла собі сценічне ім'я Рената Богданська і стала поп-дівою польської естради) їхні шляхи розійшлися. Богдан Весоловський одружився з Оленою Залізняк, а його колишня кохана вийшла заміж за польського полководця Владислава Андерса. Проте за 30 років Богдан і тепер уже Рената зустрінуться і - як наслідок - артистка запише пісні композитора, що принесе їй на Заході ще й славу української виконавиці.

"Ми з Оленою Криловою готували програму "Історія кохання Богдана Весоловського в піснях" ще до століття композитора. Відтоді ця програма завжди має успіх. Адже Весоловський - це справді дивовижна постать, яка інтригує, як інтригують усі тодішні перипетії звичайного людського життя. Бо це ж яка напруга, коли в одних і тих самих суспільних обставинах один здається, а інший - ні, один "вигрібає" нагору за допомогою випадку, а інший - за допомогою пристосуванства чи, навпаки, власної незламності. Наша "Історія кохання…" - це не просто зібрані докупи шлягери Весоловського, це наша версія, як з'являвся той чи інший його твір. Чи чому його так глибоко заторкував вірш того або іншого українського поета", - розповіла "Еспресо-Захід" одна з учасниць "Бонді" бард Леся Шкап'як.

Першим ім'я Богдана Весоловського повернув на сцену у 80-х роках ХХ століття гурт "Львівське ретро" під орудою Олександра Зелінського. Чимало зробив у збереженні пам'яті про композитора, пісні якого звучали на найпрестижніших сценах світу, дипломат Ігор Осташ. Олег Скрипка випустив альбом "Жоржина" з власним виконанням творів Весоловського. А в 2015 році був заснований щорічний Міжнародний фестиваль української ретромузики імені Богдана Весоловського, який проходив у Києві, Львові, Одесі, Полтаві.

Цей чи не єдиний український композитор того часу, який записав понад 20 альбомів власних творів, перепохований у Стрию - місті, де минуло його дитинство і рання юність.

Виконання твору Весоловського Ренатою Богданською:

Твір Богдана Весоловського "Лети, тужлива пісне":

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb