У Збаразькому замку відкрився тижневий іконописний пленер

У Збаразькому замку з ініціативи його очільників цього тижня розпочався іконописний пленер за участі семи львівських художниць – випускниць іконописної школи "Радруж", що ось уже понад десять років діє при Українському католицькому університеті у Львові

Про це повідомляє "Еспресо-Захід".

Підсумком пленеру, який триватиме до кінця тижня, має стати створення сакральних творів, які ляжуть в основу виставки, яку тут згодом відкриють. А потім – не виключено – й у Львові.

Як розповіла "Еспресо-Захід" керівник іконописної групи Людмила Секунда, це вже не вперше "Радруж" в особах його випускників бере участь у різноманітних пленерах. І щоразу це добрий стимул і до пізнання, і до творчості.

"Такі пленери не тільки здружують, а й показують, що вміємо, популяризують українську ікону. Досліджуючи традиційний український іконопис, ми беремо за основу давню техніку темперного живопису, яка передбачає творчість на дерев’яній дошці та за допомогою природних пігментів, змішаних з яєчним жовтком. І ота архаїчність завжди цікава", - каже Людмила Секунда.

Цікаво також інше: іконописна школа "Радруж" об’єднує не тільки професійних художників, а й людей різних професій. Зокрема, серед нинішніх учасниць пленеру (а це – Людмила Секунда, Ольга Гринчук, Ольга Хмілевська, Ірина Копровська, Тетяна Попружка, Людмила Бегай і Галина Гіль) є також математик, астрофізик, архітектор і навіть психіатр. Тобто здобутий раніше фах – не проблема, коли в душі ти – художник.