Аптеки з початку року отримали майже 0,5 млрд гривень за програмою "Доступні ліки", - голова НСЗУ

У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам 491 млн грн за програмою відшкодування вартості ліків

Про це повідомила в. о. голови Національної служби здоров'я України (НСЗУ) Оксана Мовчан під час брифінгу, передає ЕспресоTV.

"У 2020 році НСЗУ виплатила аптекам 491 млн грн за відпущені лікарські засоби пацієнтам", - сказала Мовчан.

Вона зазначила, що наразі програмою користуються 2,3 млн пацієнтів, 441 тис. з яких проживають у сільській місцеовості. Серед тих, хто користується програмою, 63% - пацієнти старше 65 років, 36% - люди від 40 до 64 років. Близько 80% користувачів програми отримують за програмо ліки проти серцево-судинних захворювань, які є найпоширенішими в структурі захворюваності українців.

За інформацією Мовчан, НСЗУ законтрактувала 1144 аптечних заклади на роботу за програмою "Доступні ліки". Наразі пацієнти можуть отримати ліки за програмою у понад 8 тис. аптеках по всій Україні і майже 20% з них знаходяться у селах та СМТ.

Мовчан нагадала, що у 2021 році НСЗУ пропонує включити у програму ліки для пацієнтів, які перенесли інфаркт або інсульт. За її словами, щорічно в Україні фіксується близько 200 тис. випадків інсульту і 50 тис. – інфарктів.

«За нашими підрахунками, для покриття потреби в ліках для таких пацієнтів потрібно близько 300 млн грн на рік. Це досить невеликі кошти для держбюджету і шанс для істотного поліпшення здоров'я цих пацієнтів», – сказала вона.

Також НСЗУ пропонує розширити програму реімбурсації лікарськими засобами для людей з розладами психіки та поведінки. Зокрема, це лікування таких захворювань як шизофренія, афективні розлади, в тому числі депресія, невротичні розлади та епілепсія.

За словами Мовчан, необхідний бюджет для такого розширення програми - 578 млн грн.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb