Міненерго закликає якнайшвидше розглянути законопроєкт про підтримку "зеленої" енергетики

За словами голови Міненерго Ольги Буславець, затримка прийняття законопроєкту про підтримку "зеленої" енергетики загрожує ростом тарифу "Укренерго" на передачу електроенергії

Про це повідомила пресслужба Міністерства енергетики України. 

Згідно з повідомленням, оновлений тариф системного оператора на передачу електроенергії в розмірі 24 коп / кВт-год, який вступить в силу з 1 серпня 2020 року, вже враховує норми законопроекту №3658 щодо зниження "зеленого" тарифу, а також залучення на пільгових умовах кредитних коштів міжнародних фінансових інституцій для погашення заборгованості "Укренерго" перед ДП "Гарантований покупець"

У пресслужбі наголосили, що якщо закон не буде прийнятий вчасно, вигідні умови кредитування ЄБРР стануть недоступними і тариф на передачу обгрунтовано повинен вирости більше ніж в два рази.

"Сьогодні наша співпраця з ЄБРР та іншими міжнародними фінансовими інститутами передбачає вигідні умови надання кредитів - під 1-2% з можливістю відстрочки оплати на рік. Це приблизно 9 млрд грн, якими можна збалансувати дефіцити коштів на ринку, не підвищуючи тарифи. Якщо закон не буде прийнятий, про ці кредити ми можемо взагалі забути ", - цитує пресслужба слова тимчасово виконуючої обов'язки міністра енергетики Ольги Буславець.

У той же час, Буславець зазначила, що у такому разі тариф на передачу зростатиме, що негативно позначиться на вартості електроенергії для промисловості, сфери ЖКГ, і, відповідно вартості товарів і послуг для населення.

Крім того, за її словами, через неприйняття закону високі "зелені" тарифи досі діють, тому борг перед виробниками електроенергії з ВДЕ зростає щодня.

"Місяць затримки з прийняттям закону призведе до того, що споживачі вже будуть змушені переплатити за завищеним" зеленим "тарифом більше 900 млн грн", -наголосила Буславец.

У пресслужбі зазначили, що умовами меморандуму з інвесторами прийняття закону передбачається до 1 серпня, інакше досягнуті домовленості втратять силу.

У той же час міністерство висловило стурбованість затягуванням процесу прийняття законопроекту.

"Кількість поданих народними депутатами правок до законопроекту №3658 вимірюється сотнями. Більшість з них розбалансують документ і нівелюють досягнуті домовленості і професійні напрацювання", - зазначила Буславець.

За її словами, це, зокрема, стосується ініціатив про додаткове зниження "зелених" тарифів понад передбачених законопроектом показників і пролонгації їх дії на 2 роки. Буславець зазначила, що така пролонгація "зеленого" тарифу збільшує загальну переплату споживачів приблизно на 1 млрд євро за кожен додатковий рік.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb