Посольство України у Вірменії облили борщем через заяву МЗС щодо конфлікту з Азербайджаном

Представники молодіжного крила вірменської партії "Дашнакцутюн "облили борщем посольство України в Єревані, висловлюючи обурення у зв’язку з заявою українського МЗС щодо конфлікту з Азербайджаном

Про це повідомляє Новини Вірменії.

Члени організації прийшли під посольство з плакатами українською та англійською мовами, з гаслами "Ганьба Україні", "Україна + Азербайджан", "Не будь як Україна", та скандували "Україна, не провокуй", "Не підтримуйте агресора".  

"Азербайджан вже кілька днів оголошує війну Вірменії, на кордоні відбуваються сутички. Різні держави та організації зробили заяви з цього приводу. Заява України була односторонньою, прихильною до Азербайджану. Такими діями Україна вбиває клин у вірменсько-українські відносини", - цитує видання учасників акції.

Після цього двері посольства облили борщем, плакати залишили під стінами.

Один з лідерів протесту, Гор Саргсян, додав, що їхні дії "дуже м’які як для такої заяви".

(поява протестувальників – з 14-ї хвилини відео)

13 липня МЗС України виступило із заявою, в якій закликало сторони конфлікту докласти максимальних зусиль для деескалації ситуації і продовження пошуку шляхів мирного вирішення конфлікту на основі загальновизнаних принципів і норм міжнародного права, а також резолюцій Ради Безпеки, прийнятих в 1993 році.

"Українська сторона виступає за політичне врегулювання ситуації на основі дотримання суверенітету і територіальної цілісності Азербайджанської Республіки в її міжнародно визнаних кордонах", - йдеться в заяві.

Вчора у зв’язку з цією заявою українського посла викликали до МЗС Вірменії.

12 липня на кордоні Вірменії та Азербайджану між військовослужбовцями двох країн спалахнув бій.

В Єревані заявили, що причиною інциденту стала спроба прориву через кордон вантажівки ВС Азербайджану. Баку покладає відповідальність за перший удар на Єреван.

Читайте також: В Баку поліція розігнала мітинг на підтримку війни проти Вірменії

Між Азербайджаном і Вірменією триває конфлікт через Нагірний Карабах. У 1988 році населена переважно вірменами Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР.

У 1994 році за посередництва Москви було підписано угоду про перемир’я, яка поклала кінець активних бойовим діям в регіоні, але залишила Карабах і навколишні його райони Азербайджану під контролем вірмен.

За шість років війни загинули понад 30 тисяч осіб.

Мирне врегулювання зайшло в глухий кут після переговорів лідерів Вірменії і Азербайджану в 2009 році.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb