На вимогу "Європейської солідарності" з порядку денного Ради зняли постанову про реформу районів, - Княжицький

На вимогу "Європейської Солідарності", Верховна Рада відкликала з порядку денного пленарного засідання проект постанови №3650 про утворення нових районів в Україні

Про це народний депутат Микола Княжицький заявив під час брифінгу у кулуарах ВР, передає Еспресо.TV.

"Завдяки рішучій позиції фракції «Європейська Солідарність», ми взяли перерву, вийшли до трибуни, категорично заявили і закликали це не робити. До нас прислухалися. Постанова знята, а ми будемо допрацьовувати цю постанову і робити все, щоб люди могли отримувати нормальні послуги, щоб не було скорочено робочих місць, але щоб спроможність місцевого самоврядування зростала", - сказав Княжицький.

За словами Княжицького, ця постанова не готова до розгляду, тобто поки не буде напрацьована ефективна система місцевого самоврядування і управління державою, позбавляти людей можливості доступу до послуг і робочих місць ніхто не буде.

"Це означає, що поки не напрацюється ефективна система місцевого самоврядування й управління державою, позбавляти людей можливості доступу до послуг і робочих місць ніхто не буде. Створювати район без чітких повноважень цих районів ніхто не буде", - наголосив народний депутат.

Княжицький також підкреслив, що "Європейська Солідарність" підтримує адміністративну реформу і місцеве самоврядування та робила все, щоб утворилися сильні спроможні громади.

"Що хотіла зараз зробити влада? Влада хотіла забрати повноваження, частину, в цих громад, укрупнити райони, передати їх районам, але про це говорили, а повноваження районів не були виписані, і це призвело до повного адміністративного хаосу", - заявив Княжицький.

У той же час, за словами народного депутата, постанова про укрупнення районів є "повним абсурдом і повним знищенням місцевого самоврядування".

Депутат додав, що метою прийняття постанови могло бути бажання створити, замість децентралізації, дуже сильну управлінську вертикаль і фактично взяти під контроль тих мерів, які є незалежними.

"Це стосується, наприклад, великих міст Львова, Одеси, де створювали Львівський, Одеський район, фактично в усіх обласних центрах. Ну уявіть собі, щоб над мером був би голова райадмінстрації і над ним голова обладміністрації", - підкреслив Княжицький.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb