Бізнес в Україні погіршив очікування економічного розвитку та результатів власної діяльності, - опитування НБУ

За даними опитування НБУ, бізнес погіршив оцінки економічного розвитку і не очікує на швидке відновлення

Про це свідчать результати опитування керівників компаній, проведеного Національним банком України у ІІ кварталі.

"Бізнес погіршив очікування щодо економічного зростання, інфляції, а також власних фінансових та виробничих результатів у наступні 12 місяців", - йдеться у повідомленні.

За даними НБУ, рівень ділової активності підприємств знизився до найнижчого значення за увесь час спостережень після І кварталу 2015 року - 90,8% (у І кварталі 2020 року - 110,5%).

"Оцінки поточного фінансово-економічного стану компаній погіршилися під впливом коронакризи та карантинних обмежень. Бізнес не очікує на швидке поліпшення показників своєї діяльності, незважаючи на скасування значної кількості обмежень та впровадження адаптивного карантину після подолання першої хвилі поширення вірусу", - йдеться у повідомленні регулятора.

Зокрема, зазначається, що бізнес прогнозує зростання споживчих цін упродовж 12 місяців до 7% у річному вимірі. Більше половини вважають, що інфляція буде меншою за 7,5%. Найвагомішим фактором впливу на інфляцію підприємці називають збільшення витрат на виробництво.

Як свідчать результати опитування, середнє значення обмінного курсу, яке респонденти очікують через 12 місяців, становить 28,28 грн/$. Більшість підприємців вважає, що обмінний курс коливатиметься в межах від 27 до 29 грн/$.

Крім того, уперше з І кварталу 2016 року підприємства очікують скорочення обсягів виробництва товарів та послуг в Україні. Майже половина підприємств очікує гіршої динаміки і лише кожна сьома компанія - зростання виробництва. Найвагомішим чинником, що обмежуватиме спроможність підприємств збільшувати виробництво, опитані компанії вважають недостатній попит.

За даними НБУ, більшість компаній не очікують зміни свого фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців, 22% очікують погіршення. Бізнес також очікує зменшення загальних обсягів реалізації продукції, зокрема й на зовнішньому ринку. Крім того, підприємства всіх видів економічної діяльності очікують зниження інвестиційної активності.

В НБУ додали, що третій квартал поспіль збільшується частка компаній, які прогнозують зменшення кількості працівників на своїх підприємствах. Також суттєво зменшилася кількість компаній, які планують підвищувати зарплати своїм працівникам упродовж наступних 12 місяців.

Також зазначається, що частка компаній, які планують залучати кредити в Україні впродовж наступних 12 місяців зменшилася до 39,2%.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb