Імпорт газу в Україну з початку року досяг п'ятирічного максимуму

Україна з початку року імпортувала з країн ЄС понад 8 млрд куб. м природного газу, що є рекордним показником за останні п'ять років

Про це повідомила пресслужба держкомпанії «Оператор ГТС України».

Згідно з повідомленням, з початку 2020 року держкомпанія протранспортувала до України на замовлення клієнтів 8 056 млрд куб. м природного газу, що на чверть перевищує показник аналогічного періоду минулого року та є рекордним показником за останні п'ять років.

Зазначається, що з Польщі Україна імпортувала 1,043 млрд куб. м, зі Словаччини - 4,605 млрд куб. м, з Угорщини - 2,408 млрд куб. м.

За інформацією держкомпанії 54% загального обсягу було імпортовано до України через віртуальний реверс, який став доступним з початку 2020 року. Зокрема, з Польщі було імпортовано 1 млрд куб. м газу, з Угорщини - 1,3 млрд куб. м, з Словаччини – 219 млн куб. м.

"З 1 січня 2020 року 56%, або 4,5 млрд куб. м, імпортованих обсягів були направлені в підземні газосховища для зберігання на “митному складі”. Із них 36% надійшли в режимі shorthaul", - додали у пресслужбі.

Зазначається, що за першу половину липня обсяги імпорту склали 1,026 млрд куб. м, що на 21% більше за аналогічний період минулого року.

У пресслужбі пояснили, що таке підвищення імпорту пов’язане із значним ростом попиту з боку європейських компаній на зберігання газу в українських газосховищах в режимі «митний склад». Через заповненість європейських сховищ та привабливі тарифи і послуги, в цьому році Україна б’є рекорди по закачуванню газу в ПСГ та робить важливий крок до становлення як європейського газового хабу.

Крім того, у пресслужбі наголосили, що сьогодні блакитне паливо надходить виключно з країн Європейського Союзу, Україна не імпортує газ з Російської Федерації з листопада 2015.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb