Національний музей у Львові відкрив свої філії для відвідування

Починаючи від сьогодні, після карантину запрацювали філії Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького – художньо-меморіальні музеї Леопольда Левицького, Івана Труша й Олени Кульчицької, а також музей "Сокальщина" в Червонограді

Як розповів "Еспресо-Захід" директор Національного музею у Львові Ігор Кожан, було вирішено відкриватися не одномоментно, а почергово.

Дещо раніше запрацювала філія музею "Українське мистецтво ХХ століття". Нині – уже згадані. Наступного тижня відкриють художньо-меморіальний музей Олекси Новаківського, в якому ще тривають маленькі ремонти.

"Карантин дав можливість дещо переінакшити, довести до ладу. Але найбільше зміни торкнулися постійної експозиції музею в нашому основному приміщенні, на проспекті Свободи, 20. Зокрема, в експозиції давнього українського мистецтва були враховані потреби людей, які, приміром, мають вади зору – виготовлено 3D-копії кількох ікон, які зроблять ці образи доступними для сприйняття й таким людям", - сказав Ігор Кожан.

У розмові з "Еспресо-Захід" заступниця директора з наукової роботи Національного музею у Львові імені Андрея Шептицького Оксана Біла поділилася враженнями від відновлення роботи та розповіла про виставку "Страсті Христові".

"Ми тішимося, що нарешті, повертаємося до нормального ритму життя. І до тієї зустрічі з відвідувачами справді готувалися. Скажімо, в музеї Олени Кульчицької розгорнули виставку її "Страстей Христових". Це не просто цикл, який презентує працю цієї художниці в галузі сакрального мистецтва, а один із найбільш емоційних та філософських циклів, що їх створила Олена Кульчицька. І це справді цікаво", - розповіла вона.