Платні камери лише чоловікам, незаконні карцери, грибок і пліснява: в омбудсмана перевірили СІЗО Харкова

16 липня Офіс омбудсмена спільно з Харківською правозахисною групою провели моніторинговий візит до державної установи "Харківський слідчий ізолятор"

Про це повідомляє Офіс омбудсмана України.

"Платні камери лише для чоловіків, для решти - переповнені камери, вкриті пліснявою та грибком!" - йдеться в повідомленні.

В Офісі омбудсмена зазначили, що затримані в СІЗО скаржились на неналежні умови утримання, низьку якість їжі, жорстоке поводження. 

"Окремі режимні корпуси установи, які було збудовано близько 200 років тому, законсервовані через аварійний стан. Тому більшість камер переповнені. В окремих камерах понаднормово утримувалися 4 і більше осіб", - наголосили учасники перевірки.

"В одному з режимних корпусів членами моніторингової групи було виявлено три камерні приміщення площею до 1 м. кв., не передбаченні чинним кримінально-виконавчим законодавством та нормативними документами Міністерства юстиції України, у яких в’язні можуть лише стояти. Як пояснив персонал установи, в ці приміщення тимчасово поміщають осіб, які схильні до нападу або в’язні, які проявляють агресію. Навіть нетривале утримання в таких камерах може розцінюватися як жорстоке поводження із в’язнями", - відзначили в Офісі омбудсмена.

"В установі запроваджено експериментальний проєкт з надання платної послуги з поліпшеними побутовими умовами тримання особам, узятим під варту. При цьому така послуга може бути надана лише ув’язненим чоловікам, що свідчить про дискримінаційний характер стосовно інших категорій утримуваних осіб в слідчому ізоляторі, а саме жінок та неповнолітніх. При цьому інформація про платні камери до загальної маси в'язнів не доведена", - заявили представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Також учасники перевірки зауважили, що на час візиту у крамниці, яка працює в СІЗО як стіл замовлень, відсутні канцелярські товари (конверти тощо). При цьому багато в'язнів нарікали на відсутність конвертів, що перешкоджає реалізації їхнього права на звернення. Також встановлено, що ув’язнені не завжди своєчасно дізнаються про відправлення їхньої кореспонденції, відповідні талони долучаються до особових справ із запізненням.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb