"Не можемо повернути загиблих, але повинні повернути всі території": Зеленський відкрив урочисте засідання ВР у річницю Декларації про суверенітет

16 липня президент України Володимир Зеленський виступив з промовою до 30-ї річниці проголошення Декларації про Державний Суверенітет України

Про це повідомляє Еспресо.TV.

"Тисячолітня українська історія знає чимало документів, які стали фундаментальними для творення Української держави. І Декларація про державний суверенітет України, без сумніву, – один з них. Сьогодні ми відзначаємо тридцяту річницю від дня народження цього знакового документа. 30 років тому був зроблений впевнений крок до остаточного здобуття незалежності України", - розпочав промову Зеленський.

Він відзначив, що Декларація наблизила перемогу українців у багатовіковій боротьбі за вільну та самостійну державу.

"16 липня 1990 року стало дійсно історичним днем. Тоді Декларацію про державний суверенітет підтримало 355 народних депутатів. З різних куточків нашої рідної України. З різних партій. З різними поглядами. Але - з єдиною метою", - наголосив він.

"Дорогі українці! Сьогодні, шостий рік поспіль, ми захищаємо свій суверенітет від російської агресії. Ми сплачуємо за це найвищу ціну – життя наших громадян. Сьогодні весь цивілізований світ визнає, що Україна робить все для настання такого бажаного миру.Справедливого миру. Миру в нашому розумінні цього слова. Саме того миру, де державний суверенітет буде панувати в реальності, а не на папері", - зазначив президент.

"Так, ми втратили частину території. Ми втратили своїх людей. І, на жаль, ми не можемо повернути загиблих. Але повинні повернути всі свої території. Повернути віру в правду і справедливість. Щоб те, заради чого загинули наші герої, ніколи не виявилось марним", - підкреслив Володимир Зеленський.

Президент процитував слова ініціатора проголошення Декларації про державний суверенітет, Героя України В’ячеслава Максимовича Чорновола:

"Дай Боже нам любити Україну понад усе сьогодні – маючи. Щоб не довелося потім гірко любити її – втративши".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb