У наступному році Україна може піднятися на 10-20 сходинок у рейтингу Doing Business, - Мінекономіки

За попередніми підрахунками Мінекономіки, Україна може поліпшити свої позиції і піднятися на 10-20 сходинок у рейтингу Doing Business-2021, який характеризує легкість ведення бізнесу в країні

Про це повідомила пресслужба Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

"За попередніми підрахунками, Україна може поліпшити свої позиції і піднятися на 10-20 сходинок в рейтингу Doing Business-2021, який характеризує легкість ведення бізнесу в країні", - йдеться у повідомленні.

За словами міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашко, цього році, попри вплив та наслідки COVID-19, міністерство продовжило працювати над важливими законодавчими змінами, які полегшують інвестиційну діяльність.

У пресслужбі зазначили, що зміна позиції України в рейтингу залежатиме від декількох факторів.

"Зокрема, від кількості змін, які експерти Світового банку вчасно зарахують під час дослідження, від динаміки досягнень інших країн та від того, чи зміниться методологія рейтингу як така", - пояснили у пресслужбі.

Зазначається, що наразі Мінекономіки провело власний попередній аналіз за кожним з десяти показників, щоб визначити можливу позицію України в рейтингу 2021 року.

"Мінекономіки проаналізувало понад 30 законодавчих змін, які були впроваджені в Україні за програмний період та можуть вплинути на рейтинг країни цього року. Загалом, за всіма 10 компонентами Україна демонструє суттєвий прогрес", - цитує пресслужба слова Петрашка.

Так, за інформацією Мінекономіки, до трійки найрезультативніших оновлень належить сфера захисту міноритарних акціонерів від зловживань з боку власників контрольних пакетів акцій - це оновлення обіцяє покращити рейтинг України на 50 позицій за відповідним компонентом; cуттєве спрощення реєстрації ТОВ, за рахунок чого Україна може піднятись на 15 позицій за цим компонентом; прогрес у спрощенні процедури банкрутства, за яким Україна претенду на 60 додаткових сходинок.

У пресслужбі додали, що на позиції в рейтингу позитивно впливатимуть зміни в отриманні дозволів на будівництво, зокрема, відміна пайового внеску при будівництві промислових об'єктів; здешевлення підключення до електричних мереж в середньому на 18,9% по Україні, низка дерегуляційних змін в адмініструванні податків та скорочення часу торговельних операцій як для експортерів так і для імпортерів.

За словами заступника міністра економіки, торгівлі та сільського господарства Дмитра Романовича, у підсумку враховують дві точки зору - уряду та локальних експертів, які спираються на результати імплементації, а не прийняття законодавчих змін.

"Перше часто потребує більше часу, ніж триває цикл оцінювання рейтингу. Наша мета - не конкретне зростання показника України в конкретному році. Ми прагнемо сталого розвитку підприємництва та постійного зростання інвестиційної привабливості країни", - цитує пресслужба слова Романовича.

У пресслужбі також зазначили, що Підрахунки експертів відомства  не беруть до уваги ріст інших країн в рейтингу,  а також цьогорічні планові оновлення критеріїв оцінки ключових показників,  від яких також залежить динаміка просування України.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb