Із 117 млрд грн бюджету МОЗ за п'ять місяців витратив близько 25 млрд на заходи з протидії COVID-19

За словами міністра охорони здоров'я Максима Степанова, цей бюджет включає 72 млрд грн на програму медичних гарантій, а також 8 млрд грн на закупівлю лікарських засобів

Про це йдеться в інтерв'ю міністра охорони здоров'я Максима Степанова РБК-Україна. 

За інформацією видання, Міністерство охорони здоров'я за п'ять місяців при бюджеті 117 млрд грн витратив  близько 25 млрд грн.

"Цей бюджет, про який ви говорите, включає програму медичних гарантій (ПМГ), на яку передбачено 72 млрд грн. Ще 8 млрд грн - на закупівлю лікарських засобів.

Крім того, додав Степанов, крім 72 млрд грн, передбачених для ПМГ, ще 15,6 млрд грн будо додано по COVID-19. Міністр зазначив, що за цими програмами наразі триває процес закупівель.

"Поки всю суму, яку нам виділили саме на закупівлю засобів індивідуального захисту і лабораторних установок, близько 3 млрд гривень, ми не вибрали", - зазначив він.

Степанов додав, що було також виділено 500 млн грн на закупівлю апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ).

"Потім у нас йдуть гроші у програмі медичних гарантій на оплату 300% заробітної плати медиків і все лікування хворих COVID-19. Перебоїв з фінансуванням у нас немає", - наголосив він.

У той же час, за словами Степанова, необхідність збільшувати фінансування фонду боротьби з COVID-19 багато в чому залежатиме від розвитку ситуації. Так, через фонд фінансуються, в тому числі, і соціальні виплати, і допомоги по безробіттю, а також виплати хворим медичним працівникам та їхнім родинам. Міністр зазначив, що в разі смерті від COVID-19 родичам мають виплатити 1,56 млрд грн, при цьому виплати суттєво збільшено.

Степанов додав, що саме на медицину кошти передбачені в рамках програми "Велике будівництво" - МОЗ закуповує медичне обладнання, комп'ютерні томографи, ангіографи, ендоскопічні стіки в операційні блоки для 210 опорних лікарень.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb