Ніхто не закриває лікарні та школи, - Безгін про реформу районів

Нардеп фракції "Слуга народу" Віталій Безгін заявив, що після прийняття реформи районів для громадян України зміниться те, що в громадах стане більше грошей, повноважень та можливостей на саморозвиток

Про це заявив голова підкомітету комітету з питань організації держвлади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, нардеп фракції "Слуга народу" Віталій Безгін у коментарі журналістам біля стін ВР, передає Еспресо.TV.

"В Україні нарешті є новий територіальний устрій. Чому це важливо? Тому що останнє районування і адмінустрій нашої території відбувалося в 1964 році. Тобто, 56 років ніхто цього не міняв. Ми його змінили, тому що воно об'єктивно не відповідає сучасним потребам, сучасній демографії, всьому, що відбувається в Україні. Тому, власне, з точки зору скорочення адміністрації - це все прописано в постанові", - зазначив Безгін.

За його словами, після того, як відбудуться місцеві вибори, набуде чинності реформа щодо нових 136 адміністрацій.

"Будуть чи не будуть районні ради – питання до Центральної виборчої комісії. Для громадян зміниться тільки те, що в громадах буде більше грошей, більше повноважень, більше можливості на саморозвиток",- сказав Безгін.

Він зауважив, що максимальна кількість усіх повноважень має піти в громади.

"Там, де громада не спроможна сама утримувати якийсь масштабний об'єкт, наприклад, лікарню, вони можуть зробити це за рахунок міжмуніципального співробітництва. Це коли кілька громад утримують цей об'єкт. Але з точки іншого, є питання бюджетних грошей. №3614 (Проєкт Закону "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи") пройшов тільки перше читання. Вочевидь, у нас знайдеться політична сила, яка буде його спамити, але цей законопроєкт передбачає, що гроші йдуть в громади і ми забираємо їх з районного рівня", - додав Безгін.

За його словами, після поділу вся інфраструктура залишається на місцях.

"Воно залишається на місцях. Ніхто не закриває лікарні. Ніхто не закриває школи. Ніхто не закриває якісь представництва", - наголосив Безгін.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb