Німеччина просить Євросоюз накласти санкції на російських хакерів

У МЗС Федеративної республіки Німеччина заявили, що серйозно сприймають російську кіберзагрозу та просять ЄС накласти санкції на хакерів, причетних до злому німецького парламенту

Про це заявив на брифінгу в Берліні представник МЗС ФРН Крістофер Бюргер, передає Укрінформ.

"Ми дуже серйозно сприймаємо загрозу кібер-атак… Хакерські атаки з боку російських структур, у тому числі пов’язаних з російськими спецслужбами, ми спостерігаємо роками", - відзначив дипломат.

Крістофер Бюргер нагадав, що 28 травня за заявою німецької генпрокуратури було видано ордер на арешт громадянина РФ Дмитра Бадіна, дані про приналежність якого російській спецслужбі ГРУ на момент здійснення кібер-атаки на німецький Бундестаг у 2015 році, якою він ймовірно керував, є дуже переконливими.

Відзначимо, у 2018 році влада США висунула звинувачення 12 громадянам Росії, яких підозрюють у зламі електронних поштових скриньок керівників Демократичної партії під час президентської виборчої кампанії в 2016 році, серед них був Бадін

Німецькі експерти переконані, що відповідальна за цю атаку російська група АТР28.

Читайте також: Німеччина має докази причетності РФ до масштабної кібератаки на Бундестаг, - Маас

"Для Берліна це є достатнім підґрунтям, щоб внести Бадіна та інших російських персон до списку тих, на кого будуть поширені санкції ЄС. У зв’язку з цим уряд ФРН звернувся до ЄС з проханням розглянути можливість застосування режиму кібер-санкцій", - наголосив Бюргер.

Він підкреслив, що Німеччина узгоджує свою позицію щодо питання кібер-атак з партнерами.

"Наразі в Берліні дуже уважно стежать за ситуацією щодо звинувачення Лондона про спроби російських хакерів викрасти дані розробок вакцини проти COVID-19. Власних даних у Німеччини з цього приводу немає", - зазначив Бюргер.

Нагадаємо, у 2015 році комп’ютерна мережа німецького парламенту стала жертвою безпрецедентної атаки невідомих хакерів.

"Був напад на ІТ-систему Бундестагу. Експерти Бундестагу і Федерального управління з безпеки у сфері інформаційних технологій працюють над цим", - заявив прес-секретар законодавчого органу.

У тому ж році впливове видання Spigel повідомило, що хакерська атака на внутрішню мережу німецького Бундестагу була здійснена хакерами з РФ.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb