Пранкери з РФ раніше намагалися поспілкуватися з Дудою від імені Зеленського та Макрона

Російські пранкери тричі намагалися поговорити з президентом Польщі Анджеєм Дудою

До успішного розмови від імені генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша було дві невдалі спроби від імені президентів України і Франції Володимира Зеленського і Еммануеля Макрона, повідомляє Rzeczpospolita.

Відзначається, що у випадку зі дзвінками від імені Зеленського та Макрона, працівники канцелярії розкрили обман, провівши перевірку через секретаріати обох президентів і посольств.

У випадку з третім дзвінком помилку допустили в представництві Польщі в ООН, співробітники якого не перевірили достовірність помічника Гуттеріша, від імені якого дзвонили пранкери.

У Польщі відзначили, що спершу надійшов дзвінок в секретаріат Дуди від нібито помічника генсека ООН з проханням про розмові з польським президентом. "Помічника" попросили направити запит, після чого в канцелярії Дуди звернулися до представника в ООН, який повинен був перевірити справжність контактів.

Як повідомлялося, 13 липня пранкер Вован зателефонував президенту Дуді, та представився генеральним секретарем ООН Гутеррешем. Серед іншого у розмові обговорювалися й питання про Україну.

У телефонній розмові, яка тривала понад 11 хвилин, пранкер Вован, який представився генсеком ООН, спочатку привітав Дуду з перемогою у виборах, а пізніше запитав про стан з пандемією коронавірусу у Польщі. Отримавши запевнення, що у Польщі ситуація з пандемією COVID-19 перебуває під контролем, пранкер почав запитувати Дуду про Україну.

Спочатку пранкер ствердив, що ситуація в Україні стосовно пандемії коронавірусу є поганою, з чим Дуда загалом погодився. Згодом пранкер запитав, що може бути "головним джерелом коронавірусу в Польщі"? На це президент Дуда відповів, що складно однозначно відповісти на це питання, додаючи: "Це може бути Україна, оскільки в Польщі є багато українців".

Пранкер також запитав, чи не хоче Дуда забрати українські території, зокрема Львів, і що "є багато людей, які можуть це підтримати". На це президент Польщі різко відповів: "Ні, бо це Україна!".

"Про це в Польщі немає жодної дискусії. Зараз це частина України і все.. Це не є предметом політичних дискусій у Польщі, ми про це не говоримо. У Польщі немає політичних сил, які висловлюють такі пропозиції", - підкреслив Дуда.

Президент РП наголосив, що у Польщі нині дуже хороші відносини з Україною, Варшава підтримує Київ. На питання, як він ставиться до президента України Володимира Зеленського, Дуда відповів, що позитивно.

Глава МЗС Польщі Яцек Чапутович підкреслив, що розмова російського пранкера із Дудою була “дезінформаційною дією Росії”, яка мала на меті погіршити відносини Польщі з Україною. Він додав, що ці дії не досягли успіху і “не наразили Польщу на будь-які непорозуміння з жодною країною".

Як зазначили в МЗС Польщі, двох співробітників постійного представництва Польщі в ООН, які були причетні до помилки, відкликали з представництва.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb