Секретну радянську станцію на Закарпатті відкрили для туристів

На Закарпатті почали проводити екскурсії на закритий військовий об'єкт РЛС "Дніпро"

РЛС збудували в розпал Холодної війни, у 1970-ті роки. Зараз станція продовжує працювати у складі Державного космічного агентства, пише Еспресо.Захід. 

Екскурсії проводить співвласник місцевого туроператора "Екскурсія" Ігор Чернов, який сам проходив військову службу у цій станції, а зараз є підполковником запасу. 

"Це дуже цікава історія з точки зору розвитку гонки озброєнь. Спочатку засоби нападу, потім відповідь – засоби захисту, потім знову нападу", - розповів він у коментарі "Еспресо.Захід". 

За його словами, екскурсії намагалися проводити ще 8 років тому, але тоді керівництво станції заборонило їх. У грудні 2019 року туроператор підписав угоду, тож зараз тури на РЛС планують проводити регулярно. 

Оскільки станція є діючим режимним об'єктом, є ряд обмежень щодо її відвідування.

"На сьогодні допускаються лише громадяни України, є пропозиція водити і іноземців, але після карантину", - пояснив Ігор Чернов. 

"Ми маємо подати списки завчасно, в четвер, так щоб в суботу ми вже могли провести екскурсію. Списки затверджуються керівництвом Західного центру радіотехнічного спостереження (це офіційна назва РЛС). Обов'язково треба мати паспорт з собою. Там суворо з цим", - додав гід. 

Для іноземців процедура буде ще строгішою, оскільки списки відвідувачів також перевірятиме Служба Безпеки України. Списки відвідувачів потрібно буде затверджувати за 10 діб до екскурсії. 

Зараз екскурсії проводяться по суботах, але під час карантину діють транспортні обмеження на Закарпатті, тож туристів поки небагато. 

"Плануємо проводити кожної суботи. Зараз до нас проблема доїхати, навіть для ужгородців. По вихідних ще не послаблений карантин і не ходить маршрутний транспорт. А в будні нема людей, що не працюють і бажали б відвідати", - додав Ігор Чернов. 

Ціна на екскурсію становить 200 грн, сюди входить транспорт з Мукачева та вхідний квиток. Тривалість 2,5 години. 

Фото: "Укрінформ"