Цей день в історії: похорон патріарха Володимира на Софійській площі перетворився у криваве побоїще за участю спецпризначенців

18 липня 1995 року біля стін Софійського собору в Києві поховано українського патріарха Володимира

Спроба поховати тіло Патріарха у Софійському соборі наштовхнулася на опір зі сторони духовенства церкви МП та силові дії з боку загонів спеціального призначення МВС України, нагадує Еспресо.TV з посиланням на Telegram-канал Розсекречена історія України.

Останні місяці життя Володимир (Романюк) провів в постійній напрузі. Йому регулярно погрожували невідомі.

Незадовго до смерті Романюк звернувся в Управління по боротьбі з організованою злочинністю із заявою, в якій просив захисту. Незабаром після цього він помер при загадкових обставинах 14 липня 1995 року.

Того дня, близько 11:00, після якогось телефонного дзвінка патріарх, переодягнувшись в мирську одіж, попрямував зі своєї резиденції в Ботанічний сад Київського університету. Тут, в глибині саду, на одній з лавок, йому була призначена зустріч. На лавці Романюка чекали дві жінки.

Згідно з офіційною версією, Романюку стало погано. Жінки, які були присутні при зустрічі, протягом двох годин намагалися його реанімувати, можливо, при масажі серця поламали йому ребра, а також робили йому прямі уколи в серце (що зазначено в акті судмедексперта), проте, коли прибула швидка, "реаніматорки" зникли.

Це був вже четвертий інфаркт патріарха Володимира: з 19 місяців свого патріаршества 7 він провів в лікарні.

"Відразу після смерті Романюка його син Тарас і ряд експертів, висловили думку про можливість його насильницької смерті. Однак потім ця тема була поступово знята з порядку денного", - наглошується у повідомленні.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb