Стало відомо, як КДБ пояснювало вчинення жителем Горлівки теракту в мавзолеї Леніна

1 вересня 1973 року громадянин СРСР Микола Саврасов, 1939 року, будівельник з міста Горлівка Донецької області, прибув до Москви й підірвав саморобний вибуховий пристрій в усипальниці Леніна на Червоній площі

Пояснення вчиненого ним та психологічний портрет Саврасова наводиться у спеціальному повідомленні заступника голови Комітету державної безпеки при Раді Міністрів Української РСР Серафима Крикуна на ім'я першого секретаря ЦК Компартії України Володимира Щербицького. Копію датованого 5 вересня 1973 року більше не таємного машинописного документу наводить на своєму авторськоум телеграм-каналі KGB files історик і журналіст Едуард Андрющенко, передає Еспресо.TV.

Саврасов подається там як психічно хворий, яка нібито вживав наркотики й напередодні зарізав свою коханку - Валентину М., 1941 року народження, працівницю їдальні комбінату "Артемвугілля".

"В період Великої Вітчизняної війни у ​​віці двох років потрапив під бомбардування, внаслідок переляку до 12 років був позбавлений мови і через хворобу в школі не вчився. У його поведінці відзначалися деякі дивні речі, оточуючі ставилися до нього як до недоумкуватої людини.

...Міг страждати неврастенією з гіпертонічним синдромом, що при відсутності систематичного лікування і вживання наркотиків і алкоголю могло призвести до ускладнення захворювання і до явищ реактивного психозу.

Опитані Поляков, Добровольський і інші особі, які відбували покарання разом з Саврасовим, характеризують його як недорозвинуту й обмежену в розумовому відношенні людини, дратівливу, котра в гніві доходить іноді до буйства", - зазначав заступник голови КДБ УРСР.

Ця ж довідка містить інформацію й про три судимості Саврасова. У 1958 році він був засуджений за хуліганство - 3 роки виправно-трудового табору, в 1961 році за розбій - 10 років таборів, в 1971 році за бродяжництво та дармоїдство - 1 рік позбавлення волі.

Матеріали для бомби, за даними КДБ, для нього викрав шахтар Андрій Хохлов. Йшлося про вибуховий патрон вагою 300 г і 2 електродетонатори, до яких Саврасов приєднав батарейку від кишенькового ліхтарика.

Під час вибуху всередині мавзолею Саврасов загинув. Від несумісних з життям травм померла подружня пара з Астрахані. Ушкодження отримали четверо школярів, які були там на екскурсії до Дня знань, вояки Кремлівського полку вижили.

Радянська цензура не пропускала жодних повідомлень про цей випадок.

Документи клікабельні. Для збільшення потрібно натиснути

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb