Затримання Новака в Польщі: НАБУ і САП розповіли, за якими схемами здійснювалися розкрадання і відмивання коштів

Перший заступник керівника САП Максим Грищук заявив, що колишній в.о. керівника Укравтодору Славомір Новак вживав заходів для отримання неправомірної вигоди через будівництво доріг в Україні, а також пропонував створити з міжнародною компанією спільне підприємство в Польщі

Про це він заявив під час брифінгу 20 липня, передає Еспресо.TV.

"Події, які зараз досліджувались у межах слідчої групи – це події 2016-2019 років. Як зазначалося, колишній в.о. керівника Укравтодору з використанням свого службового становища вживав заходів щодо отримання для себе, для третіх осіб неправомірної вигоди. Саме це і епізоди стали предметом дослідження", - сказав Грищук.

Він зауважив, що наразі саме за наслідками цих епізодів і дослідження Новак затриманий у Польщі.

"Один з епізодів стосувався будівництва доріг на території України. Коли українські компанії здійснювали будівництво, однак, з тих чи інших причин не могли це зробити до кінця чи вчасно, в певні строки. В.о. керівника Укравтодору висловлював пропозиції, що за певну винагороду він вирішував їхні проблеми, їхні питання щодо продовження таких дій,продовження договорів, уникнення сплати певних штрафних санкцій", - зазначив Грищук.

За його словами, був ще один своєрідни спосіб, коли на території Польщі створювалось підприємство і за рахунок неправомірної вигоди, яка передавалась або через треті юридичні особи, або безпосередньо готівкою.

"Ці кошти поповнювали статутний капітал цього підприємства. Такий спосіб отримати не тільки отримували неправомірну вигоду, а ще й легалізовували кошти. Інший спосіб, пан в.о. керівника Укравтодору, дбаючи за своє майбутнє пропонував створити спільне підприємство на території Польщі з одним із міжнародних підприємств, які здійснюють будівництво доріг. Внаслідок цього, він пропонував свої послуги щодо сприяння. Пропонував, що 50% статутного капіталу буде надано його людьми, яким він довіряє, які є його наближеними особами. Інших 50% інша ця міжнародна організація. Після завершення своєї каденції на території України планував очолити або увійти в Наглядову раду вказаного підприємства", - наголосив Грищук.

За словами директора НАБУ Артема Ситника, злочинні дії розпочинали в Україні, а неправомірну вигоду отримували в Польщі.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb