Збереження макрофінансової стабільності та відновлення кредитування: Шевченко назвав напрямки роботи НБУ

Голова НБУ Кирило Шевченко назвав чотири основні напрямки роботи Національного банку: відновлення кредитування, зниження поганих портфелів у банках, збереження макрофінансової стабільності, а також поглиблення співпраці з міжнародними партнерами

Про це голова Національного банку України Кирило Шевченко заявив під час брифінгу, передає ЕспресоTV.

Шевченко зауважив, що його курс базується на чотирьох основних напрямках.

"Перше – це реальне відновлення кредитування. Для української економіки, яка сьогодні знаходиться в стані кризи, викликаної вірусом, як ніколи важливі ресурси та підтримка банківського сектору. Тому наше спільне завдання разом з урядом – це підготувати банки, банківську систему до кредитування важливих проєктів, які і нададуть поштовх економіці", - заявив голова НБУ.

За словами Шевченка, другим пріорітетом є зниження поганих портфелів в банках.

"Ви розумієте, що великий рівень NPL є на заваді повноцінному оновленню кредитування в банках. Цей тягар не дає банкам повною мірою виконувати свою функцію банківських посередників. Донедавна я був головою державного банку, що має найменший портфель проблемних кредитів. Тому я точно знаю як це зробити на ділі, а не на словах", - зазначив він.

Третім пріоритетом є збереження макрофінансової стабільності.

"Макростабільність - це безумовне досягнення останніх п’яти років. Це фундамент для здорової економіки. Не буде у нас неконтрольованої інфляції. Валютна політика лишиться зваженою. Водночас, валютна політика має сприяти зростанню економіки", - наголосив Шевченко.

За його словами, підтримка конструктивних відносин з міжнародною спільнотою є ще одним пріоритетом.

"Четвертий пріоритет – продовження та поглиблення співпраці з нашими міжнародними партнерами. Я займаюсь цим з самого першого дня, тобто, сьогоднішнього. Так само, як і незалежність Центрального банку, конструктивні відносини з міжнародними фінансовими інституціями, з міжнародною спільнотою потрібно підтримувати", - додав Шевченко.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb