Кухта: локалізація в закупівлях призведе до $900 млн втрат

Втілення законопроекту №3739, який надає переваги місцевим виробникам при проходженні тендерів, призведе до втрати економіки на рівні 900 млн доларів

Про це заявив Павло Кухта, колишній в.о. міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, керівник із політичних питань Київської школи економіки, у програмі "Про гроші" з Олександром Морщавкою на телеканалі "Еспресо".

"Коли ми говоримо про цю локалізацію, то ми розуміємо, що у неї є оборотна сторона. Тобто буде легше вигравати тендери нашим місцевим виробникам. Але якщо вони їх зараз ринково програють (не дають ту ціну або якість, яка потрібна), то це все ляже на бюджет державний, місцевий, державних компаній у вигляді додаткових витрат. Тобто вони зможуть банально менше купити на ті самі гроші", - сказав Кухта.

Він пояснив, що "врешті ці гроші будуть вийняті з кишені пересічного українця" - він буде змушений платити більше податків, або отримає менше публічних послуг у сфері освіти, медицини тощо.

"Коли ми порахували шкоду для економіки, оцінили цей загальний ефект - мінус для публічного сектору і плюс для виробників, виявилося, що втрачається близько піввідсотка ВВП. У цифрах цього року це приблизно 900 млн доларів", - повідомив експерт.

Верховна Рада підтримала у першому читанні проєкт закону №3739, який передбачає преференції для вітчизняного машинобудування. Документ зобов'язує мати місцеву складову в певних видах машин, які закуповуються коштом держави або місцевих органів влади.

Міжнародна організація Тransparency International закликала Кабінет міністрів утриматися від впровадження нецінових критеріїв у закупівлях. В організації зазначили, що така ініціатива ініціатива порушує міжнародні зобов'язання, відповідно до яких Україна не має віддавати перевагу будь-яким учасникам публічних закупівель та забезпечувати "рівні правила гри" у закупівлях як для іноземних, так і для вітчизняних компаній.