Воєнні злочини вчиняються, а відповідальності за них у Кримінальному кодексі немає, — Матвійчук

На практиці неможливо притягнути до відповідальності винуватців кримінальних злочинів, адже у Кримінальному кодексі України відсутнє чітке формулювання

Про це повідомила голова правління Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук у Великому ефірі Василя Зими на телеканалі Еспресо. 

"У нас 7 років іде війна і є окуповані території, і є десятки тисяч людей, які стали жертвами міжнародних злочинів. Злочини вчиняються і продовжують тривати, а відповідальності за них у Кримінальному кодексі немає", — зазначила Олександра Матвійчук. 

Пані Матвійчук уточнила, що у Кримінальному кодексі України немає відповідальності за злочини проти людяності, а воєнні злочини виписаний таким чином, що їх неможливо застосувати на практиці українським слідчим та судам.

Олександра Матвійчук додала, що за 6 років війни було лише два вироки за воєнні злочини. А саме воєнні злочини не мають терміну давності і за їх вчинення не буває амністії. 

"Цю проблему давно треба було вирішити, ще у 2014-му році. Але законопроєкт вже 4 роки чекає на свій розгляд. На правду, там немає нічого особливого доопрацьовувати. Його просто не виносять в зал, бо він нікому не цікавий", — додала Матвійчук. 

Пані Олександра зазначила, що законопроєкт було зареєстровано у парламенті минулого скликання як урядовий. Законопроєкт навіть був проголосований у першому читанні. Проте після розпуску Верховної Ради VIII скликання робота обнулилась і довелося починати заново — реєструвати новий законопроєкт. 

"Один з авторів законопроєкту — голова профільного парламентського комітету Денис Монастирський. Він сьогодні виходив до нас на акцію, говорив слова підтримки. Він належить до президентської фракції «Слуга народу», яка має монобільшість у парламенті, але ми бачимо, що цього виявляється замало для того, щоби він був цікавий для винесення на порядок денний", — резюмувала Олександра Матвійчук.