У Львові знайшли унікальні джерела-"родичі" турецького Памуккале

Науковці виявили у Львові унікальні травертинові джерела. Такого ж типу джерела розташовані в турецькому Памуккале

Знахідку відкрили львівські науковці-біологи Олег Орлов і Марина Рагуліна, повідомили в ГО "Дунайсько-Карпатська програма". 

Джерела розташовані у Винниківському лісі. 

"Такі об'єкти є рідкісними не тільки для України, але і для Європи, тому занесені до європейського охоронного списку цінних оселищ Natura-2000. Це просто неймовірно бачити, як така природна цінність збереглася зовсім поряд із районом багатоквартирних будинків", – йдеться в пресрелізі громадської організації.

Як розповів Олег Орлов, згадку про унікальні формації у Львові науковці знайшли у книзі XIX століття. 

“Згадку про те, що у Львові є травертинові формації ми прочитали в книзі польського геолога Маряна Ломницького “Геологія Львова і околиць” (1898 р). Ми почали шукати і знайшли їх на витоках р. Маруньки у Винниківському лісництві", – розповів Олег Орлов.

Травертинові джерела рідкісні як у світі, так і в Україні. Загалом на територій України травертинів трохи більше 50 (це і джерела, і скельні формування). Більша частина з них зосереджена в Придністровському Поділлі та декілька – у Криму. 

"У Львівській області до цього часу було виявлено лише одне таке джерело, і на сьогодні, наскільки нам відомо, воно не має охоронного статусу – це так званий “Плакучий камінь” поблизу Малих Грибовичів (село неподалік Львова, – ред.)”, – каже науковець Олег Орлов.



Зараз біологи спільно з Львівською міськрадою працюють над поданням про надання новій знахідці природоохоронного статусу. 

“Це дуже мальовнича територія. З одного боку – ця територія досі збереглася в природному вигляді завдяки тому, що це важкодоступне місце, про яке мало хто знає. З іншого – через потік, який утворює це джерело, проходить ґрунтова дорога. Тому задля його збереження все ж краще було б надати цій території природоохоронний статус, забезпечити його збереження", – каже Олег Орлов. 

Травертини – це гірська порода, що утворюється внаслідок осадження карбонатів кальцію з води вуглекислих джерел. Такі типи джерел відомі багатьом українцям завдяки популярному серед туристів курорту в Туреччині Памуккале (Бавовняний замок) – із характерними для травертинів білими уступами.