Завербований російськими спецслужбами львів’янин здався СБУ

Мешканець Львівщини, якого в Росії ще 2014 року завербували до співпраці зі спецслужбами, добровільно повідомив про це УСБУ у Львівській області, повернувшись в Україну

Про це повідомили в Управлінні СБУ у Львівській області.

Як розповів СБУ мешканець Львівщини, 2014 року він був на заробітках у Москві. Там його безпідставно затримали представники поліції, відтак помістили в ізолятор тимчасового тримання та впродовж декількох днів знущалися з нього, аби чоловік визнав вину в нібито вчиненні розбійного грабежу, якого він не здійснював.

Зрештою українця засудили та відправили відбувати покарання в місця позбавлення волі. Там співробітники ФСБ за сприяння адміністрації колонії намагалися вивідати в нього інформацію розвідувального характеру. Українця завербували до співпраці з російськими спецслужбами під псевдонімом "Старий", за це йому обіцяли скорочення терміну відбування покарання.

Опісля представники російських спецслужб хотіли змусити українця погодитися на участь у бойових діях на сході України на боці бойовиків так званих "Л/ДНР". Львів’янин відкинув цю пропозицію, тому мусив відбути увесь термін покарання. А після повернення в Україну звернувся до УСБУ у Львівській області аби повідомити, що був завербований спецслужбами РФ проте жодних дій на шкоду Україні не вчиняв.

Зазначимо, відповідно до ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України, громадянин України звільняється від кримінальної відповідальності, якщо він на виконання злочинного завдання іноземної держави, іноземної організації або їх представників ніяких дій не вчинив і добровільно заявив органам державної влади про свій зв'язок з ними та про отримане завдання.