Смерть волонтера Кучапіна: друзі активіста заявляють, що поліція не дає доступу до тіла

Друг волонтера Олексія Кучапіна заявив, що поліція не показує тіло близьким

Про це повідомив Захар Керстюк у Facebook.

"Поліція приховує тіло. До сих пір його нікому не показали, і не дали оглянути. Спочатку слідчий відправив родичів до судмедексперта просто з якоюсь довідкою, а коли родичі туди прибули - в морзі сказали, що без слідчого, згідно із законом, впізнання не проводять.Слідчий в цей час пропав зі зв'язку, а коли з'явився, вже був кінець дня, і він сказав, що вже "завтра будемо вирішувати", тобто сьогодні. Але поки тиша.", - зазначив Захар.

Він зазначив, що тіло Олексія Кучапіна поліція винесла з квартири близько 2:00 ночі 21.07.

"Потім якісь люди винесли закривавлений диван близько 3:00, який знайшли волонтери біля смітника. Від мешканців будинку волонтери дізналися, що поліція приїжджала сюди пізно ввечері 20.07, і нікому про це не повідомила.Також квартира вся повністю вимита і вичищена, там зараз як в операційній. Крім цього, квартира не була опечатана, як це мало би бути, а просто віддали ключі господареві, який будучи дуже наляканим, тільки сказав: "Ви не змогли захистити його, не зможете і мене" та кинув трубку", - поділився Керстюк.

Читайте також: У Києві знайшли мертвим зниклого волонтера Кучапіна

У поліції відзначили, що провели першочергові слідчі: оглянули помешкання, тіло чоловіка, поспілкувалися зі свідками. Встановлено, що цю квартиру померлий орендував 15 липня. Власник попередив, що днями прийде майстер, аби встановити кондиціонер. Однак потім орендар на зв'язок не виходив та двері не відчиняв. Після цього власник намагався потрапити в квартиру, однак з внутрішнього боку дверей були вставлені ключі. 

У поліції розслідують умисне вбивство волонтера.

"Судово-медичний експерт оглянув тіло померлого та зовнішніх ознак насильницької смерті не виявив. Під час огляду квартири правоохоронці, окрім документів та особистих речей померлого, вилучили 11 пігулок білого кольору, а на столі виявили записку. Всі речові докази направлені на проведення відповідних експертиз, серед яких почеркознавча та психологічна. Оглянувши квартиру, поліцейські встановили, що обстановка всередині не була порушена, двері без пошкоджень. До того ж, власник перевірив своє майно та повідомив, що із помешкання нічого не зникло", - йдеться в повідомленні.

Також у поліції прокоментували повідомлення про диван:

"Додатково зазначаємо щодо повідомлень у ЗМІ про заплямований диван, який винесли з місця події: за попередніми висновками експертів, плями на меблях з’явились внаслідок природнього процесу розкладання людського тіла, адже чоловік пролежав мертвим у приміщенні щонайменше 5 діб при температурі близько 25 градусів за Цельсієм. Перед тим, як дозволити власнику зайти до квартири, експерти відібрали необхідні біологічні матеріали для проведення експертних досліджень."

Довідка: Олексію Кучапіну було 39 років, він очолював відому у Києві благодійну організацію "Дім милосердя".

Волонтери цієї організації допомагали багатьом безхатькам у столиці - годували, надавали юридичну допомогу, відновлювали документи.За пожертвувані гроші орендували житло для безхатьків, давали їжу та одяг. Серед безхатьків, яким допомагав Кучапін, були жертви квартирних аферистів, які опинилися на вулиці. Як розповідають друзі Олексія, він допомагав таким людям повернути житло, допомагав людям, які потрапили у рабство. Під час карантину волонтери "Дому милосердя" продовжували роботу - годували бездомних, яких на вулицях міста стало ще більше. Олексій Кучапін неодноразово давав коментарі та інтерв'ю ЗМІ про важливість допомоги бездомним. Говорив про проблеми, безправність, насильство, з якими вони стикаються на вулицях та у лікарнях.

 

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb