У Новояворівську буде мурал, присвячений Кузьмі

Батьки Андрія Кузьменка дали згоду на проект

До дня народження Андрія Кузьменка на фасаді новояворівського Палацу культури "Кристал" з’явиться зображення Кузьми Скрябіна. 17 серпня, у день народження Андрія, планують офіційне відкриття муралу, повідомляє "Еспресо-Захід".

Фото: Мурал, який затвердили батьки

Передбачається, що розмір муралу буде 10х6 метрів. За роботи візьметься львівський художник Святослав Владика, у доробку якого нещодавні мурали Борису Возницькому, Василю Сліпаку та подяка медикам. 

Мама Андрія – Ольга Кузьменко, в інтерв’ю "Львівській пошті" пояснила, що для Андрія означав Новояворівськ, а також підтвердила, що всі деталі організатори погоджують з батьками. 

Батьки Кузьми – Віктор та Ольга Кузьменко, та львівські ротарійці (Фонд Ротарі — неприбуткова корпорація, що підтримує зусилля Ротарі Інтернешнл домогтися світового взаєморозуміння та миру в рамках міжнародних гуманітарних, освітніх та культурних програм обміну, - Ред.) – Олександр Шипка та Руслан Беднарський

"Андрійкова історія в "Кристалі" тривала з 8-10 класу. У цьому палаці був естрадний гурток. Ним керував пан Мирослав, тато Лесика Турка, який раніше грав із Дзідзьом. Пан Мирослав викладав в музичній школі та трохи допомагав починаючим музикантам. У "Кристалі" були інструменти, за якими тогочасна молодь, як то кажуть, "пропадала". Електрогітари, іоніки. Купити їх самотужки не було можливості. Тому всі дороги вели в "Кристал". Це величезне приміщення, в його підвальних кімнатах грало стільки молодих новояворівських гуртів, що я, певне, зараз і не порахую всіх. Хтось грав, хтось бринькав – як кому вдавалось. Андрійко навколо себе збирав то одних, то других пацанів і власне там створив "Скрябіна". У "Кристалі" вони могли сидіти годинами, а як були вихідні, то взагалі на цілий день пропадали. То було близько до польської границі, вони собі всі слухали радіо, "ловили Польщу", творили музику. Вони займалися корисною справою: не лазили десь і не пили пиво, а робили щось цікаве. Одним словом, "Кристал" став своєрідною колискою Скрябіна", - поділилась пані Ольга.

Один із організаторів проекту, ротарієць Олександр Шипка додає, що з Новояворівськом пов’язаний дуже цікавий період життя Андрія – його становлення як музиканта.

"Воно відбувалось саме у "Кристалі". Сьогодні тут є лише невеличкий шкільний куток, присвячений пам’яті Андрія. Тому ми вирішили йти від малого до великого. Розпочати з муралу у Новояворівську і продовжити вже зі сквером у Львові. Як на мене, розташування муралу досить символічне. Тепер Андрій щороку дивитиметься на учасників місцевого фестивалю "Молода Галичина" і слухатиме музику там, де починався його музичний шлях", – зазначив Шипка.

Зазначимо, мурали Кузьмі є по інших містах України, однак у рідних для Андрія Кузьменка Новояворівську та Львові досі нічого подібного не було. А саме із Новояворівська розпочався творчий шлях співака. Згодом організатори планують облаштувати у Львові ще сквер пам’яті Кузьми. Історія зі сквером не нова, однак через постійну зміну місця локації, брак грошей тощо, її відклали. 

Організатори мають намір також подати заявку на рекорд України стосовно муралу. Наразі – шукають прив’язку – за що саме новояворівському муралу можна буде присудити звання рекордсмена.

Підтримати проект зі вшанування пам’яті Кузьми можна, перерахувавши кошти на банківські рахунки "Благодійного фонду імені Кузьми Скрябіна". Організатори запрошують долучатись кожного за можливості, кажуть, що навіть мінімальний внесок допоможе втілити великий задум. Вартість робіт, за попередніми підрахунками, обійдеться приблизно у 57 тис. грн.

Нагадаємо, нещодавно у Коломиї відкрили мурал, присвячений Чорноволу.

Довідково.

Rotary International – всесвітня нерелігійна та неполітична благодійна організація. Цій організації більше 115 років, по всьому світу є більше 35 тисяч "Ротарі Клубів", що об’єднують понад 1,2 мільйона ротарійців. Сьогодні в Україні діють 58 "Ротарі Клубів", вісім з яких є у Львові. Девіз їхніх учасників – "Служіння понад власне Я".