Росія затягує процес повернення Україні скіфського золота з кримських музеїв, - Джапарова

У МЗС заявили про затягування Росією суду в Нідерландах щодо передачі скіфського золота

Про це заступник глави МЗС України Еміне Джапарова заявила у ефірі одного з телеканалів, передають "Крим.Реалії".Джерело: https://censor.net.ua/ua/n3210007

"Так, це нескінченний процес. Я розумію, що його штучно розтягує Росія в просторі і часі, як нібито її там офіційно немає", –​ прокоментувала заступник міністра.

За її словами, зараз відбувається подача контраргументів.

"Українська позиція з точки зору права є дуже сильною. Шанси української сторони дуже великі, тому що ті документи, на які спираємося ми, кажуть, що скіфське золото, артефакти –​ це майно України, а не кримських музеїв", –​ зазначила Джепарова.

Вона додала, що Росія змінила компанію, що представляє інтереси музеїв, найнявши "одну з найсильніших і найдорожчих компаній у Нідерландах, яка захищала інтереси "Газпрому".

Раніше російські державні ЗМІ повідомили, що Апеляційний суд Амстердама проведе 2 вересня слухання з питання відводу судді у справі про "скіфське золото". Українська влада не коментувала це повідомлення.

  • Нагадаємо, окружний суд Амстердама 14 грудня 2016 року ухвалив рішення, що колекція "скіфського золота" з кримських музеїв, яка виставлялася в музеї Аллард Пірсона, має бути повернута в Україну, а не в окупований Росією Крим.  У березні 2019 року почався новий виток справи - в Апеляційному суді Амстердама.
  • 16 липня 2019 року Апеляційний суд ухвалив попереднє рішення і запросив в України й окупантів додаткову інформацію щодо спору.
  • Предметом судового розгляду є колекція з 565 музейних предметів, наданих Центральним музеєм Тавриди, Керченським історико-культурним заповідником, Національним заповідником "Херсонес Таврійський" та Бахчисарайським історико-культурним заповідником, які були привезені для експонування в музеї Аллард Пірсона 6 лютого 2014 року в межах виставки "Крим - золотий острів у Чорному морі". Після окупації Криму Росією нідерландська сторона відмовилася повертати експонати кримським музеям, мотивуючи відмову тим, що брала їх від України.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb