Справа Марківа: суд розгляне апеляцію в кінці вересня

Суд павії почне розгляд апеляції у справі добровольця Віталія Марківа 29 вересня

Про це повідомляє "Радіо Свобода" з посиланням акредитовані при суді джерела.

Нагадаємо, доброволець українсько-російської війни Віталій Марків четвертий рік перебуває в італійській в’язниці за звинуваченням у причетності до умисного вбивства італійського фоторепортера і росіянина 6 років тому на Донбасі. У липні минулого року суд присяжних Павії засудив Марківа до 24 років ув’язнення.

Читайте також: Через карантин ув'язнений в Італії нацгвардієць Марків не може отримувати медичну допомогу, - Денісова

Розгляд оскарження вироку очікували навесні, але через пандемічну кризу його відклали на осінь. Засідання суду в другій інстанції будуть відбуватися в апеляційному суді присяжних Мілана. За даними Радіо Свобода, захист виступив за відкритий режим засідань з присутністю підсудного в залі. Якщо інші сторони процесу висловлять бажання про дистанційну участь у засіданнях, суд може задовольнити їхнє прохання.

Читайте також: Папа Римський займається питанням звільнення українського військовослужбовця Марківа, - Зеленський

У клопотанні захист просить остаточно і беззастережно виправдати Віталія Марківа через відсутність доказів його причетності до трагічного інциденту, що стався 24 травня 2014 року на Донеччині неподалік Слов’янська. У тексті апеляції адвокати оскаржують усі висновки присяжних Павії, зокрема:

На відміну від річного суду у Павії (18 засідань), процес у Мілані буде значно коротшим у часі. Згідно з судовою процедурою, відбудеться виступ представника суду про загальний стан і зміст справи, доповідь генерального прокурора й цивільних позивачів та виступ сторони захисту. Очікують максимум три засідання, якщо суд не впровадить до процесу нових елементів справи, які вже надала і ще має додати, зокрема, сторона захисту українського солдата. За такого розвитку ситуації, вердикт можна очікувати вже у жовтні. У разі залучення нових матеріалів або проведення дадаткового розслідування чи технічних експертиз, апеляційний процес затягнеться.

Сторона звинувачення і цивільні позивачі через провідні ЗМІ Італії продовжують наполягати на "справедливому рішенні" суду першої інстанції, який, на їхнє переконання, "порушив презумпцію безкарності щодо убивства журналістів на війні".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb