У спальному районі Львова буде мурал, присвячений Шептицькому

До 155-ї річниці від дня народження митрополита Андрея Шептицького у Львові урочисто відкриють мурал із його зображенням

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Художники вже працюють над муралом, щоб завершити роботи до ювілейної дати – 29 липня. Мурал створюють на будівлі у спальному мікрорайоні Сихів – на вулиці Червоної Калини, 64. 

"Локацію вибрано невипадково, адже тут проходить дуже багато львів'ян, які зможуть щодня бачити митрополита. У цьому й була наша головна ідея – показати Андрея Шептицького в двох іпостасях: його велич та, водночас, близькість до людей. Запрошуємо всіх наступного тижня на відкриття цього муралу", – зазначив Андрій Москаленко, заступник міського голови з питань розвитку.

На муралі митрополита Андрея Шептицького зображено, з одного боку, як молодого графа та мецената, а з іншого – як мистецького та громадського діяча, якого зображує український галицький художник Михайло Мороз. Над муралом працюють художники Святослав Владика, Валентин Гричишов, Наталія Пальчинська, Микола Куцик, Ольга Дмитрук, Глафіра Щербак і група Sacred Universe.

Мурал, присвячений митрополитові Шептицькому, стане черговим із запланованих муралів, які мають з’явитись на багатоповерхівках міста в межах проєкту "Генії з мікрорайонів: шість районів, шість муралів, шість особистостей". Твори мистецтва на фасадах сучасних будівель вирішили розмістити, щоб популяризувати відомих постатей культури й мистецтва Львова та знакових історичних подій, а з іншого боку – для кращого візуального сприйняття уніфікованих житлових будівель, споруд і комплексів, зведених у 1970-1990-х роках минулого століття, а також новобудов. Будинки для реалізації проєкту вибрали в усіх районах Львова. 

18 травня в рамках проєкту відкрили мурал, присвячений Борисові Возницькому – українському мистецтвознавцю, директору Львівської галереї мистецтв, академіку Української академії мистецтв, Герою України (2005), лауреату Національної премії імені Тараса Шевченка (1990), заслуженому працівнику культури України та Польщі, президенту Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ICOM), доктору honoris causa. Мурал створили на будівлі, розташованій по вул. Симона Петлюри, де була перша квартира у Львові, яку отримав Борис Возницький 1972 року.

Фото: prolviv.com

21 червня, у День медика, на фасаді лікарні швидкої медичної допомоги у Львові відкрили мурал "Подяка лікарям".

Фото: Роман Балук/city-adm.lviv.ua

А 29 червня на будівлі, що на вулиці Дорошенка в центрі Львова, урочисто відкрили мурал, присвячений Василю Сліпаку – всесвітньо відомому українському оперному співаку, солісту Паризької національної опери, волонтеру, учаснику Революції Гідності та бойових дій на Сході, який загинув 4 роки тому.

Фото: Олег Кохан/city-adm.lviv.ua

Також заплановано створення муралів, присвячених Олені Степанів, Юрію Вербицькому, Захер Мазоху й Деборі Фоґель. 

Фото: city-adm.lviv.ua

Фінансування робіт здійснюють за кошти, передбачені в міському бюджеті Львова на реалізацію заходів програми "Львів 2020: Фокус на культуру".