Вперше відцифровано понад 140 тис. документів: меморіальний центр "Бабин Яр" оприлюднить архіви часів окупації Києва нацистами

Меморіальний центр голокосту "Бабин Яр" відцифрував 140 тис. секретних архівних матеріалів часів окупації Києва нацистами у 1941-1943 роках

Про це повідомила пресслужба центру.

Відцифровані документи незабаром з’являться на платформу сайту центру Голокосту, яка буде презентована восени, а також на сайті Державного архіву Київської області.

Серед документів, зокрема, Картотека трудових реєстраційних карток мешканців Києва та Картотека діячів культури та мистецтва Києва періоду окупації, а також документи органів нацистів.

"Потрібно було кожну картку взяти, відсканувати, повернути назад. А це документи різних форматів, деякі з них складні. Тепер дослідники, вчені, усі зацікавлені особи зможуть розширити рівень експертності в генеалогії, дізнатися якусь нову інформацію про своїх родичів", — зазначила керівниця проєкту Анна Фурман.

Директорка Державного архіву Київської області Соф’я Каменєва розповіла, що майже всі документи окупаційної влади, які надійшли на зберігання до архіву, були несистематизовані та протягом багатьох років засекречені радянською владою. Доступ до них був заборонений. 

За її словами, відкриття архіву дозволить суспільству вивчати документальну базу та заповнювати "білі плями" в історії.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb