Володар Другої премії PіnchukArt Centre створив у Львові мурал

У подвір’ї галереї Львівської Національної Академії Мистецтв (ЛНАМ) відкрили до огляду мурал "ПроцеСтворення" уродженця Луцька, відомого львівського стрітарт-художника, в минулому випускника цієї академії Сергія Радкевича

Новий артоб’єкт розмірами 29,5 на 3 метри єпершим професійним муралом на території цього мистецького освітнього осередку, реалізований у рамках проекту "Комунікаційна кампанія галереї ЛНАМ" за підтримки Українського культурного фонду. 

Як розповів "Еспресо-Захід"керівник галереї ЛНАМ Юрій Новачинський, він та його колеги уже кілька років думали, що можна зробити зі стіною подвір’я галереї, аби вона не виглядала так депресивно. Цієї весни під час карантину виникла ідея створити мурал, щоб не просто освіжити територію, а запропонувати наочний вказівник для всіх, хто живе біля академії, але ніколи сюди не вступав, як відбувається оцей шлях від руки митця до ока глядача

"На нашпогляд, Сергій Радкевич єодним із найцікавіших митців, які займаються стрітартом, – каже Юрій Новачинський. – Тому дуже тішуся, що наша ідея зробити мурал йому сподобалася. Важливо, що виникла ще й фінансова можливість цю ідею втілити. Знаю, що три тижні Сергій виношував задум, тиждень малював. І що цікаво, не заперечує, якщо за кілька років хтось із випускників оформить цю стіну інакше".

Як інформує галерея ЛНАМ, автор численних стрітарт-об’єктів в Україні та за кордоном, володар низки відзнак (серед яких, зокрема Друга Премія PіnchukArtCentre( 2011), шорт-лист PіnchukArtCentrePrіze( 2018) та МУХІ ( 2017)), співорганізатор BlackСіrcleFestіvalСергій Радкевич поставив перед собою завдання органічно "увійти" у середовище, естетично та символічно його оновити, але водночас не викликати у глядача відчуття деструктиву через радикальні зміни або руйнування. При розробці муралу художник шукав інспірацій у кращих зразках школи Баухаусу та творах українського модернізму.

"Цей стінопис є розповіддю про процес від творця художника до глядача, що передані у вигляді символів руки, ока, нейронних зв’язків, – акцентує галерея. – У композиції також присутній фрагмент роботи одного з видатних львівських художників, педагогів ЛНАМ Зеновія Флінти, а також закодований шрифтом Брайля ключовий меседж автора: мистецтво — антропологічна практика".

Нагадаємо, зараз у Львові створюють мурал, присвячений митрополитові Андрею Шептицькому, який планують відкрити 29 липня, до 155-річчя Шептицького.