П’ятеро суддів ОАСК заявили про тиск з боку НАБУ

У Вищу раду правосуддя надійшли повідомлення від 5 суддів Окружного адміністративного суду щодо нібито тиску на них із боку Національного антикорупційного бюро

Відповідні повідомлення оприлюднені на сайті Вищої ради правосуддя, передає Укрінформ.

"Повідомляю про втручання в мою діяльність як судді щодо здійснення правосуддя", - йдеться у повідомленні судді, заступника голови ОАСК Євгенія Аблова.

Аблов зазначив, що 17 липня у приміщеннях ОАСК, зокрема і в його кабінеті, було проведено обшук, а йому того ж дня було повідомлено про підозру.

Він серед іншого уточнив, що вважає повідомлення про підозру у 2019 і 2020 роках необґрунтованими.

За словами Аблова, у його провадженні як судді ОАСК перебуває 13 адмінсправ до ОГП  у рамках розгляду яких досліджується питання правомірності звільнення з посад прокурорів за результатами проходження атестації, і 8 адмінсправ за позовами до Офісу генпрокурора, під час розгляду яких досліджується питання правомірності звільнення з посади осіб на підставі закону України "Про очищення влади" та вирішення питання про поновлення їх на посадах у ГПУ та Офісі генпрокурора.

"Серед позивачів у даних справах є особи, які ставлять питання про поновлення на посадах, що підпорядковані заступнику генерального прокурора, який склав та підписав повідомлення про підозру, що, на мою думку, може свідчити про конфлікт інтересів. У контексті наведеного вважаю, що має тиск з боку заступника генерального прокурора на мене, як на суддю", - зазначив Аблов.

Суддя Арсірій у своєму повідомленні також згадав про цей обшук 17 липня у приміщеннях ОАСК і згадав про нібито тиск НАБУ.

Суддя Санін також згадав про цей обшук і зазначив, що вважає, що "правоохоронними органами було здійснено втручання в мою діяльність як судді".

Санін наголосив, що у провадженні ОАСК перебуває значна кількість адмінсправ, відповідачем по яких є НАБУ, Офіс генпрокурора, ВККСУ, СБУ, зокрема, але не виключно, та інші.

Суддя Келеберда у своєму повідомленні наголосив, що, на його думку, 17 липня проведення обшуку в його кабінеті "здійснено не уповноваженими на те особами, що є порушенням законодавства України", а саме – Келеберда зазначає те, що фактично обшук провели детективи НАБУ, яким згідно з ухвалою суду від 16 липня щодо дозволу на проведення обшуку такий дозвіл не надавався.

Келеберда наголосив, що під час цього обшуку було вилучено повністю матеріали кількох адмінсправ, які перебувають у його провадженні і судовий розгляд по яких триває.

Разом з тим, відмітив Келеберда, він розцінює порушення щодо нього кримінального провадження за обставинами прийнятих ним процесуальних рішень у певних судових справах як "вчинення на мене тиску з метою досягнення особистих цілей та\або інтересів керівників Національного антикорупційного бюро України та Офісу генерального прокурора під час розгляду відповідних судових справ".

Зі свого боку суддя Огурцов наголосив, що у його розгляді є дві справи, в яких фігурує НАБУ, і в одній – САП, і що, на його переконання, "наявні ознаки тиску на мене як суддю Окружного адміністративного суду міста Києва з метою прийняття вигідних Національному антикорупційному бюро рішень" у ряді справ, які знаходяться в ОАСК.