"Сподіваюся, що це була випадковість": Резніков заявив, що обстріли після перемир'я на Донбасі потрібно розслідувати

Через стрілянину по українським військовим на Донбасі після оголошення перемир'я має бути проведено розслідування

Про це заявив віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков у коментарі РБК-Україна.

"Сподіваюся, що це був ексцес, випадковість, оскільки режим вступив у дію кілька годин тому, а лінія розмежування досягає 400 км і не до всіх відповідний наказ донесли. Ми чекаємо відомості за добу від ООС і СММ ОБСЄ. У разі якщо це була навмисна провокація і умисне порушення домовленостей, до порушника повинні бути застосовані відповідні санкції ", - зазначив Резніков.

Він зауважив, що українські військові на цей раз не відповіли на провокацію, але вони мають на це право згідно з міжнародним законодавством. Зокрема, мова йде про Гаазьку конвенцію 1907 року "Про закони і звичаї сухопутної війни" (розділ V, стаття 40), яким визначено, що будь-яке суттєве порушення перемир'я однією зі сторін надає право іншій відмовитися від нього і, навіть, в випадках крайньої необхідності, невідкладно відновити військові дії.

За його словами, обстріли після перемир'я на Донбасі потрібно розслідувати.

"Наші військові знають про всі ці норми і повірте, не стоятимуть бездійно у разі необхідності. Якщо коротко: у разі відвертого поновлення збройної агресії підконтрольними Росії збройними формуваннями, ми маємо повне право на самооборону і відповідь", - пояснив Резніков.

Однак він уточнив, що Україна прагне мінімізувати втрати серед українських військовослужбовців і цивільних осіб, тому намагається дотримуватися режиму припинення вогню.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb