Скандальне будівництво ТРЦ на Леся Курбаса призупинили, але проїжджа смуга досі захоплена

Журналісти програми ШУСТРОВА LIVE відвідали об’єкт і з’ясували, що змінилося за 2 місяці після скандалу

На Борщагівці зводять скандальний ТРЦ просто посеред дороги. Згідно з дозвільними документами, там має бути реконструкція звичайної трамвайної зупинки, проте забудовник захопився - будує 3-поверховий торгово-розважальний центр, відхопивши при цьому частину дороги для руху автотранспорту. 

Ще 12 червня Київський міський голова пообіцяв, що будівельна компанія все прибере та відновить повноцінний рух.
 
"Забудовник не отримував та не міг отримати погодження і будувати на дорозі. Це взагалі абсурд. Місто змусило забудовника погодитись та прибрати цей витвір так званого "будівельного креативу" і відновити всю інфраструктуру, яка була пошкоджена", - зазначив Віталій Кличко.
 
Після того, як громадськість та міська влада звернули увагу на проблему, минуло майже 2 місяці. Однак, за цей час на проспекті Леся Курбаса, 20 нічого не змінилося. Журналісти програми ШУСТРОВА LIVE відвідали об’єкт і з’ясували: паркан - на місці, частина дороги - досі захоплена, дорожнє покриття - не відновлене. Пішоходам доводиться оминати паркан просто по проїжджій частині.

Активні будівельні роботи на даний час не проводяться, - розповідають місцеві, - та навіть відсутність робіт не вселяє надії на зупинення будівництва. Вже найближчим часом робітники можуть повернутися.
"Це не вперше вони призупиняють. На кожен наш лист, скаргу вони призупиняють будівництво на місяць - на два. А потім продовжують. При цьому продовжують ще швидше і масштабніше", - стверджує мешканка багатоповерхівки по сусідству Олена.

Журналісти також з’ясували, що будівельне свавілля відбувається тут уже, щонайменше, 4 роки. У відповідь на інформаційний запит "Еспресо" в Нацполіції відповіли, що ще у серпні 2016 року Головне управління Національної поліції в м.Києві відкрило кримінальне провадження за фактом самовільного будівництва торгівельно-розважального центру замість зупинки швидкісного трамваю на проспекті Леся Курбаса, 20 у Києві. Слідство триває за двома статтями Кримінального кодексу: ст. 356 (самоправство) та ч.3 ст.197-1 (самовільне будівництво будівель або споруд на самовільно зайнятій земельній ділянці).

Нагадаємо, на проспекті Курбаса, 20 у Києві будують ТРЦ, захопивши смугу руху автомобілів. За планом там має відбуватися реконструкція кінцевої зупинки швидкісного трамваю. А фактично — будується 90 тисяч квадратних метрів комерційної площі: понад 300 магазинів, зони відпочинку, бари та ресторани, кінотеатр та інше. Здача центру планується вже наступного року.

Замовником будівництва торгівельного центру є ТОВ "Фаворит-поліс" та комунальне підприємство "Київпастранс"."Фаворит-поліс" - компанія, заснована у 1994 році як така, що займається роздрібною торгівлею продуктів харчування. Інвестор будівництва - ТОВ "Спецстройстандарт", що належить Якову Бассу, батьку Дениса Басса, замголови Київської міської державної адміністрації за часів Леоніда Черновецького, та успішному київському адвокату і власнику адвокатської контори Сергію Турчінову через його Закритий недиверсифікований венчурний корпоративний інвестиційний фонд "Фенікс".

Турчінов є бізнес-партнером народного депутата від партії "Опозиційна платформа — За життя" та "сірого кардиналу" столиці Вадима Столара. Разом вони є власниками кількох спільних компаній. Помічники та підлеглі Вадима Столара були засновниками або власниками компаній, що наразі є у власності Сергія Турчінова.

Детальніше дивіться в програмі ШУСТРОВА LIVE за 25 липня.