У США почалася фінальна фаза випробувань вакцини від коронавірусу: залучені десятки тисяч добровольців

У понеділок, 27 липня, в США почалася наймасштабніша остання фаза випробувань вакцини від коронавірусу

Як повідомляє AP, до останньої фази випробувань залучили 30 тисяч добровольців. Їх розділять на дві групи. Першій групі введуть вакцину, а другий - плацебо. Після цього вчені будуть уважно стежити, яка з груп отримає більшу кількість інфекцій. Учасники випробувань не будуть перебувати в ізоляції, вони будуть вести звичний спосіб життя.

"Випробувати цю вакцину потрібно на людях різних поколінь, різних етносів, дослідження повинні відобразити різноманітність населення Сполучених Штатів", - сказав Ларрі Корі, вірусолог з Інституту досліджень раку Фреда Хатчінсона в Сіетлі, який працює над дослідженням.

Читайте також: Здатна тренувати імунну систему: у Британії оприлюднили перші результати випробування вакцини від коронавірусу

За словами президента американської біотехнологічної компанії Moderna Стівена Ходжа, дані про те, що вакцина буде працювати, можуть з'явитися до кінця року.

"Ми оптимістичні, обережно оптимістичні, що вакцина буде працювати, і що до кінця року будуть дані, які підтвердять це", - сказав він.

У той же час відзначається, що поки немає ніяких гарантій, що вакцина зможе захистити від коронавірусу.

Читайте також: Bloomberg дізнався про таємну вакцинацію російської еліти

Компанія Moderna розробляє вакцину спільно з Національним інститутом охорони здоров'я США.

Перші дві фази випробувань вакцини пройшли успішно. Первинні результати показали, що вакцина працює ефективно, хоча і має деякі побічні ефекти - викликає втому, озноб, головний біль, болі в м'язах і в місці ін'єкції.

Під час другої фази проводились розширені клінічні випробування, в тому числі на пацієнтах різних вікових груп і з проблемами зі здоров'ям.

Читайте також: У США проходять фінальні випробування двох вакцин від коронавірусу, -Трамп

Якщо все піде добре в майбутніх дослідженнях, "компанія залишається на шляху до того, щоб мати можливість доставляти приблизно 500 мільйонів доз на рік і, можливо, до 1 мільярда доз на рік, починаючи з 2021 року".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb