Українцям можуть почати видавати офіційні електронні адреси: зареєстровано проєкт закону

Згідно із зареєстрованим у Верховній Раді проєктом закону, громадяни зможуть отримувати офіційну електронну адресу разом з паспортами

Про це повідомила пресслужба Міністерства цифрової трансформації.

"Громадяни зможуть отримувати офіційні електронні адреси разом з паспортами",- йдеться у повідомленні.

Зазначається, що відповідний законопроєкт №3860 зареєстровано у Верховній Раді. 

"Очікується, що проєкт закону удосконалить процес реєстрації юридичних осіб і створить сприятливі умови для ведення бізнесу в Україні. Зміни у законодавстві спростять спілкування між громадянами, бізнесом та державою", - пояснили у пресслужбі.

Зазначається, що офіційну електронну адресу зможуть отримати юридичні особи, фізичні особи підприємці, адвокати, арбітражні керівники, тощо.

За інформацією Мінцифри, офіційна електронна адреса складатиметься з ідентифікатора, позначки "@" та доменного імені (окрім доменних імен, що закінчуються на ".ru". При цьому ідентифікатором для юридичних осіб пропонується визначати код згідно з ЄДР, а для фізосіб-підприємців - реєстраційний номер картки платників податків. 

Така пошта буде реєструватися в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, ФОП, громадських формувань та в Єдиному державному демографічному реєстрі.

У пресслужбі додали, що компанії, установи, товариства та ФОПи отримуватимуть офіційні електронні адреси автоматично під час реєстрації або реєстрації змін відомостей. 

Офіційна електронна адреса також буде присвоюватися громадянам під час оформлення паспорта, його зміни або за власним бажанням.

Зазначається, що листи та повідомлення, надіслані на таку адресу, вважатимуться надісланими та врученими офіційно та не потребуватимуть додаткового документального підтвердження.

За інформацією відомства, для юридичних та самозайнятих осіб пропонується запровадити процедуру реєстрації офіційної електронної адреси. Вона використовуватиметься при діловому спілкуванні, під час листування з судами, держорганами, тощо. При цьому якщо офіційна електронна адреса не зареєстрована в ЄДР, зберігатиметься форма направлення листів поштою.

Можливість використання офіційної електронної адреси під час отримання паспорта або зміни даних у ньому пропонується також для фізичних осіб. Однак фізичні особи отримуватимуть офіційну електронну пошту лише за бажанням, у тому числі через додаток "Дія".

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb