"Перемир'я" на Донбасі: Резніков заявив, що ЗСУ можуть відкривати вогонь у відповідь і навіть вийти з домовленостей

Згідно з новими домовленостями ТКГ із врегулювання ситуації на Донбасі про повне припинення вогню Збройні сили України не позбавлені права вести вогонь, якщо мова йде про самозахист

Про це повідомив віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков під час онлайн-дискусії про безпекові та політичні виклики мінського мирного процесу та нормандського формату, передає УНІАН.

“На сьогоднішній день я би хотів заспокоїти критиків цього перемир’я, що нібито українська армія позбавлена права вести вогонь у відповідь. Це не так. Я хочу нагадати всім норми міжнародного права, починаючи від Статуту ООН – стаття 51 – яка чітко дає право будь-якій країні на самозахист, на самооборону, чим по суті Україна і користується з початку військової агресії з боку Російської Федерації”, - зауважив Резніков.

Віце-прем'єр нагадав про статтю 40 Гаазької конвенції 1907 року.

"Ця конвенція регулює закони та звичаї ведення війни. У статті 40 цієї конвенції досить чітко сформульовано, що в разі порушення перемир’я однією зі сторін інша сторона має право на вихід з цього перемир’я аж до відновлення бойових дій”, - зазначив Резніков.

За його словами, Україна робитиме все заради виконання Мінських угод з розумінням того, що ключовим завданням є безпечна реінтеграція окупованих територій. Резніков також зауважив, що вже багато разів проголошувалося перемир’я на Донбасі, яке не дотримувалося.

“Всі заходи і всі процеси, які будуть відбуватися, не повинні нести загрозу територіальній цілісності України і її суверенітету, і унітарній побудові держави. Багато критиків сьогодні стверджують, що було вже не одне перемир’я оголошено протягом шести років, і вони не виконувались і не дотримувались. Так, дійсно, це правда. І ми дивимося дуже уважно на те, як буде відбуватися дотримання домовленостей, які відбулися у Тристоронній контактній групі на минулому тижні, і ми розуміємо, що це ще одна спроба, ще один шанс дати Мінським угодам спрацювати”, - наголосив віце-прем'єр.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb