Адвокат Могильницький заявив, що матеріали кримінальної справи про перший розгін Майдану загубили

Адвокат Максим Могильницький заявив, що правоохоронці загубили матеріали кримінальної справи про перший розгін активістів на Майдані Незалежності в Києві в 2013 році

Про це Могильницький написав у Facebook.

"Матеріали кримінального провадження за фактом розгону так званих студентів... загублені. Так-так, ви прочитали правильно. Архіважливу справу, яка розслідувалася з небаченим досі завзяттям, просто взяли і загубили. Як? Так от якось так. Може завалилося куди, а може і миші їм закусили. Відповідне кримінальне провадження зареєстрували тридцятого листопада 2013-го. Тобто одразу після відомих подій. Тоді ж почалося розслідування", - написав Могильницький.

Адвокат зазначив, що втрату матеріалів йому офіційно підтверджувала ГПУ.

Для встановлення істини слід було допитати учасників і очевидців, провести очні ставки, провести огляд місця події, встановити організаторів мітингу і цілі, поставлені учасниками мітингу. А ще потрібно було отримати всілякі записи і документи, що регламентують дії силовиків, провести слідчі експерименти і судово-медичні експертизи. Зрештою, необхідно було перевірити осіб, які отримали владу, на причетність до тих подій. ... Зібрані докази пошили б у десятки томів кримінального провадження. Адже провели, зібрали і зшили, вірно? Не штани ж вони всі ці роки протирали. А потім ця "бібліотека" просто випарувалася. Немає її. Факт цей зафіксований в результаті службового розслідування і підтверджений Генеральною прокуратурою України у відповідях на адвокатські запити АТ "Могильницький та партнери", - написав Могильницький.

Адвокат припустив, що матеріали провадження правоохоронці загубили навмисно.

"Наші численні запити і клопотання натякнули витівникам із ГПУ, що сліди краще скоріше замести. Щоб приховати втрату кримінальної справи, вони підтерлі інформацію в ЄРДР і створили в 2015-му році справу-дублера. Нагадаю, що в 2015-му терміни розслідування початкової справи вже минули. Тобто момент упущений, а докази, зібрані у втрачений справі, відновити вже неможливо. Виключно для галочки Державне бюро розслідувань зареєструвало кримінальне провадження за фактом втрати матеріалів справи. Зареєстрували і скоренько закрили за відсутністю складу злочину. Ну, мовляв, втратили і втратили!" - написав Могильницький.

Нагадаємо, вночі 30 листопада 2013 року силовики спецпідрозділу "Беркут" здійснили силовий розгін акції протесту проти відмови тогочасного президента Віктора Януковича підписувати угоду про асоціацію з ЄС. Реакцією на силовий розгін Євромайдану стало обурення громадян по всій країні та Революція Гідності.

Слідкуйте за подіями в Україні та світі разом з Еспресо! Підписуйтесь на Telegram-канал: https://t.me/espresotb