Андрей Шептицький на стінах: у Львові відкрили мурал митрополиту

Святкові заходи в місті тривали протягом усього дня

Про це повідомляє "Еспресо.Захід".

Святкові заходи нині відбувалися у Львові з нагоди 155-річчя від дня народження митрополита Андрея Шептицького. Урочистості розпочалися ще з ранку з Божественої літургії у Архикатедральному Соборі святого Юра.

Вшанування пам’яті митрополита тривало протягом дня. Втім найцікавіше розпочалося пообіді. Зокрема, в одному із районів Львові відкрили святковий мурал із зображенням Андрея Шептицького. На відкриття зібралися десятки містян. Розпочалося дійство урочистим концертом колективу "Львівські фанфари". Люди вражені побаченим. Кажуть, навіть не бачили, що створюється такий шедевр.

"Я вперше сьогодні побачила цей мурал. Я вражена", - захоплено розповідає львів’янка Наталія Мисак. - Це дуже красиво. Думаю, особливо корисно малювати мурали для молоді. Вони повинні знати про таких величних людей і пам’ятати про них".

"Супер, думаю, такі мурали хороший спосіб увіковічнити пам’ять і велич нашої нації. Для розвитку району дуже добре", - додав Микола Рогуля.

На муралі митрополита зображено двобічно — як молодого графа та мецената, і як мистецького діяча. Владику зобразив галицький художник Михайло Мороз групою колег.

"Такі мурали прикрашають місто, - підкреслив один із художників Валентин Гришичов. - Ми вперше малювали на фасадах. Справа сподобалася, припала до ока людям. Завдяки муралам архітектура міста швидше запам’ятовується".

На місці відкриття було присутнє й духовенство. Отці наголосили на великому доробку Андрея Шептицького не лише для Львова, а й усієї України.

"Це особлива постать для міста, Галичини та й усієї України, - сказав у коментарі “Еспресо-Захід” отець Роман Гордій. - Він був служителем і провідником Церкви Христової не лише в Галичині. Разом з тим митрополит Андрей був провідником для цілого народу, духовним пробуджувачем національної свідомості, розбудови нашої держави. Відкриття такого муралу — особливий знак і подяка йому".