У Львові пацієнтам пересаджуватимуть органи безкоштовно

Львівська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги увійшла до пілотного проекту з трансплантації органів в рамках медичної реформи

Для пацієнтів це означає, що усі медичні послуги з трансплантації сплачуватиме держава. Про це на своїй Фейсбук-сторінці повідомив головний лікар Комунальної міської клінічної лікарні швидкої медичної допомоги Львова Олег Самчук, передає "Еспресо-Захід".

За словами лікаря, оскільки відповідні постанови Уряду вже опубліковані, лікарня укладає договори на всі види трансплантації.

"Я вважаю, що в кожному регіоні мають пересаджувати органи, бо потреба в операціях з трансплантації величезна", - наголосив Олег Самчук.

Окрім того, зазначив медик, тарифи на трасплантацію органів відкориговані. Тепер вони виглядатимуть так:

Тепер цю суму за пацієнта сплачуватиме держава. Сюди входить робота лікарів, усі необхідні медикаменти тощо. 

Лікар додає, що усі, хто потребує трансплантації, можуть звертатися до закладу і ставати до "листа очікування".

До пілотного проекту ввійшло ще 12 медзакладів, 9 з яких планують займатися органною трансплантацією. Лікарня швидкої допомоги готова допомагати цим закладам. "Стратегічно важливо розвивати трансплантацію в Україні, а не, як це було роками, відправляти людей за кордон, де операції коштують в п'ять разів дорожче", - впевнений Олег Самчук.

Нагадаємо, у травні у Клінічній лікарні швидкої медичної допомоги відкрили Центр трансплантології. На початку липня тутвперше провели операцію з потрійної трансплантації. Здорові донорські органи пересадили пацієнту з важкою хворобою серця та двом людям, у яких були відсутні обидві нирки.